Srpski ambasadori Konakoviću: Nezakonita instrukcija urušava ustavni poredak BiH, radiš isto što i Bisera Turković

Ministar vanjskih poslova u Vijeća ministara Elmedin Konaković, dostavljajući instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima Bosne i Hercegovine da obilježe 1. mart, “nepostojeći Dan nezavisnosti BiH”, u kojoj daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja ovog datuma, zloupotrebljava funkciju ministra isto kao što je radila i njegov prethodnik Bisera Turković, naveli su u saopćenu srpski ambasadori i konzuli BiH.

– Naime, ministar namjerno zanemaruje činjenicu da BiH nema usvojen zakon o praznicima koji bi regulisao ovu materiju, a u isto vrijeme se poziva na neke nepostojeće zakone iz prošlosti koji nikada nisu bili važeći na cijeloj teritoriji današnje BiH.

Drugim riječima ne postoji praznik pod nazivom Dan nezavisnosti BiH, ali ta činjenica nije zasmetala ministru da zahtijeva od ambasadora i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanjuju institucije zemalja prijema upućujući ih na nepostojeći praznik, ujedno time praveći lažni kontinuitet današnje državne zajednice nastale u Dejtonu sa ratnom “Republikom BiH” – ističe se u saopćenju ambasadora i generalnih konzula BiH iz reda srpskog naroda povodom instrukcije ministra Konakovića o obilježavanju “nepostojećeg praznika Dan nezavisnosti BiH”.

U saopćenju se ističe da Konaković u instrukciji koju je uputio zanemaruje i činjenicu da je “tog 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu od pripadnika paravojnog krila Stranke demokratske akcije, što je bio povod za početak građanskog rata u BiH”, te srpski narod taj 1. mart dožiljava kao dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda.

– Na osnovu svega napisanog, ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda obavještavaju javnost da neće postupiti po nezakonitoj instrukciji koja urušava ustavni poredak BiH, te izražavaju zabrinutost činjenicom da je ministar Konaković nastavio sa praksom uzurpiranja dejtonske nadležnosti Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom.

Ovakva praksa ne ide u prilog njegovim najavama da će popraviti loše stanje u Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara koje je zatekao nakon brojnih zloupotreba njegovog prethodnika Bisere Turković, a koja se služila istim metodama i praksom da dodatno uruši odnose tri konstitutivna naroda i vanjskopolitičku poziciju BiH u svijetu – naglašava se u saopćenju.

Saoopćenje su potpisali ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda:

Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović, Slaviša Ćeranić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79