Šta birate: Da Vlada FBiH podijeli po 100 KM sadake ili da se ukinu akcize, smanje cijene osnovnih životnih namirnica?

Politički pokret “Za nove generacije” danas je predao kandidatske liste za oktobarske Opće izbore.

“Nakon manje od četiri mjeseca, kako smo se pojavili na političkoj sceni, uspjeli smo okupiti mlade, kvalitetne i vrijedne osobe, koji su zajedno s iskusnim političkim liderima Zlatkom Miletićem i prof. dr. Damirom Marjanovićem, ovih mjeseci radili na Izbornoj strategiji i rješenjima za kvalitetniji život sugrađanki/a BiH”, saopćili su.

Ističu kako su sretni i ponosni jer su sugrađanke/i prepoznali njihov pokret kao jedan kvalitetan i drugačiji politički subjekt u Bosni i Hercegovini, te ih podržali sa preko 5.000 potpisa podrške i poslali preko 2.000 zahtjeva za pristupanje pokretu Za nove generacije.

To je rezultiralo podnošenNa radnom sastanku federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalni ministri finansija Jelka Milićević, rada i socijalne politike Vesko Drljača, te pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu finalizirali izradu Vladine uredbe o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Uredba koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena, naći će se na sjednici Vlade Federacije BiH u četvrtak.

Ona prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plaće u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

– Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima – izjavio je federalni premijer Novalić.

Danas je premijer Novalić potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate. Vlada će uštedama kroz federalni budžet osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera predviđenih Uredbom, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.jem kandidatskih listi CIK za tri nivoa vlasti: Parlamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH i Kanton Sarajevo.

Od ukupno 51 kandidata je: 70% osoba koje se prvi put kandiduju na izborima, 45% mladih ispod 35 godina starosti, preko 45% kandidatkinja, 69% visokoobrazovanih kandidata/kinja (14% doktora nauka, 9% magistara i 77% VSS/VSŠ).

Nosioci kandidatskih listi:

-Zastupnički/predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Zlatko Miletić

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH: Minela Bučan (izborna jedinica 11) i Arijana Turković (izborna jedinica 7)

Kanton Sarajevo: prof. dr. Damir Marjanović

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79