Šta da uradite ako vam se zamrzne ručna kočnica

Većina vozača će, kada parkiraju automobil, stegnuti ručnu kočnicu. Mnogi nemaju mogućnost ostaviti vozilo u garažama, a na otvorenom treba računati i na vremenske (ne)prilike.

Jedna od njih je hladnoća zimi koja stvara brojne probleme – naprimjer, može vam zamrznuti ručnu kočnicu. Ponekad će se zamrznuti kabl ručne kočnice, a može se zamrznuti i mehanizam koji drži točkove, odnosno površina kočione obloge i disk ili bubanj.

HAK Revija piše da ćete zamrzavanja kočnice osjetiti ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osjetite da je napetost u ručici kočnice popustila.

Jednostavno, krenite vozilom lagano (ali doista lagano), naprijed – nazad. Po nekoliko centimetara – da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta.

Ne otpusti li kočnica, pronađite produžni kabl i na njega spojite fen za kosu. Usmerite topli vazduh u točkove koje drži kočnica – obično je to zadnji par, i to bi trebalo biti dovoljno da ona otpusti ledeni stisak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79