Šta je bio motiv da majka tabletama ubije svoje petoro djece?

“Možda se nešto moglo učiniti da se prije saznalo”, kaže za Der Spiegel Christian Alsweh, stanar kuće prekoputa stana u kojem je u četvrtak 27-godišnja Njemica Christiane K. ubila petero svoje djece prije nego što se bacila pod tračnice gradske željeznice.

Preživjela je, kao i najstariji 11-godišnji sin Marcel kojeg je povela sa sobom. Majka je u bolnici, a dječak “u sigurnom obiteljskom okruženju”.

Solingen je u šoku, prenose njemački mediji. Osobe koje su u četvrtak nakon policijske dojave otišle u stan s pet malih žrtava izašle su duboko potresene. Policajci su izlazili plačući, svjedoče susjedi. Pred zgradom građani pale svijeće, ostavljaju cvijeće, plišane medvjediće i poruke malim žrtvama. Policija je u četvrtak poslijepodne otkrila pet tijela djece u dobi od godine i pol do osam godina u zgradi u Solingenu.

Otprilike 15 minuta prije nego što je policija ušla u stan majka je pokušala samoubojstvo bacivši se pod vlak. Pretpostavlja se da su djeca umrla od trovanja tabletama, prenosi RTL, Bild je javio da su otrovani, no policija do danas poslijepodne to nije službeno potvrdila.

Motiv je još bio nepoznat, policija je stupila u kontakt s ocem djece. Kako javlja Bild, policija je već jednom u travnju izašla na intervenciju na toj adresi zato što se otac pokušao ubiti.

Poziv policiji

RTL je razgovarao s prijateljem 11-godišnjeg Marcela. “Bio je većinom malo tužan, vjerojatno zbog stresa u obitelji”, rekao je Max (11). U četvrtak popodne, kad se već pročulo što se dogodilo, jedna poznanica iz susjedstva poslala mu je poruku: “Znaš li što se dogodilo s Marcelom?” Marcel je poslao poruku: “Želim ti samo reći da me više nećeš vidjeti jer su sva moja braća i sestre mrtvi”.

Maxova majka Natalia također ne može shvatiti kako se tako što strašno dogodilo. I ona poznaje 11-godišnjeg Marcela, kaže kako je uvijek vjerovala da dolazi iz sasvim normalne obitelji. Rekla je da je njezin sin u četvrtak, kad se pročulo, nazvao svoga prijatelja, ali se javila druga osoba, baka ili policajka, koja je rekla da 11-godišnjak ne može razgovarati, ali će se javiti poslije. Marcelova baka, koja živi u 60 kilometara udaljenom mjestu, pozvala je policiju nešto prije 14 sati u četvrtak.

Nakon njezina poziva u kući u Solingenu, u dijelu grada koji se zove Hasseldelle, pronađena su mrtva tijela tri djevojčice u dobi od godinu i pol, dvije i tri godine. Mrtvi su bili i dječaci Luca (8) i Timo (6). Vjeruje se da ih je ubila majka i nakon toga sa sinom Marcelom otišla gradskom željeznicom od Solingena do glavnog kolodvora u Düsseldorfu.

Tamo je izašla iz vlaka i pokušala si oduzeti život dok je 11-godišnji sin drugim vlakom otišao do Mönchengladbacha gdje mu živi baka, prenosi WDR. Dječak nije vidio pokušaj samoubojstva, tvrdi RTL.

Žena se u četvrtak oko 14 sati bacila na tračnice gradske željeznice, ali je spašena i s teškim ozljedama odvezena u bolnicu. Do danas poslijepodne nisu bili poznati motivi zločina: glasnogovornik policije u Solingenu Stefan Weiand rekao je da majka nije u stanju da bi mogla biti ispitana. Što se doista i zašto dogodilo, još uvijek ne znamo, znamo samo da je to jedna jako tragična situacija, rekao je glasnogovornik policije.

Bespomoćnost

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, Armin Laschet (CDU), poručio je da će vlasti učiniti sve kako bi rasvijetlile nesretni događaj. Izrazio je sućut svima pogođenima. “Tjera vas da zastanete u svakodnevnom poslu i mislite na istinski važne stvari u životu”, istaknuo je.

Iza ubojstva mogao bi biti majčin osjećaj bespomoćnosti i gubitka perspektive, rekao je kriminalistički ekspert Axel Petermann za agenciju dpa. Mogući znakovi upozorenja mogli su ostati neprimijećeni zbog koronakrize, odnosno prekida rada škola i dječjih vrtića.

No, u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji škola je počela prije tri tjedna. Ubojstvo djece smatra se proširenim samoubojstvom, češće očevi ubijaju djecu i sebe, a za događaj sličan ovom u Solingenu Petermann nije dosad čuo.

Ulrike Zähringer s Policijske akademije u Hamburgu slično objašnjava za WDR: počinitelj, odnosno počiniteljica, smatra da se nalazi u nerješivoj situaciji i želi umrijeti, no ne može zamisliti da ostavi djecu samu. Kod muškaraca je motiv često agresija prema majci ubijene djece pa ju se kažnjava ubojstvom djece.

No, Petermann smatra da takav scenarij, opisan u antičkoj drami o Medeji, nije vjerojatan. Vjerojatnijim smatra da je majka vlastiti gubitak perspektive preslikala na svoju djecu pa ih je htjela poštedjeti daljnje patnje. depresija Koliki su prihodi obitelji u ovom je slučaju manje važno, smatra kriminalist Petermann, ističući da je takav zločin moguć u svim društvenim slojevima. No, važno je u kojoj su mjeri ljudi povezani s drugima, imaju li s kim razgovarati. Važno je pritom je li otac djece ostavio majku da se sama bavi njihovim podizanjem.

Kriminalist Mark T. Hofmann rekao je za Bild da je tipično za žene koje su ubile dijete da pate od depresije, da su doživjele zlostavljanje i da su kratko prije događaja bile ostavljene. Psihogram napravljen na osnovi izučavanja niza slučajeva u SAD-u i drugim zemljama kaže da počiniteljice svoju djecu ne doživljavaju kao odvojene osobe, nego kao proširenje sebe same, kao dio sebe.

Često su socijalno izolirane, bez pomoći sa strane, često samohrane majke. U 50 do 60 posto slučajeva žene koje ubiju djecu pokušaju ili počine samoubojstvo, prenosi Jutarnji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79