Šta je NATO dao velikim silama i susjedima?

Budući da je NATO integracija najaktuelnija politička tema, novi dokumentarni serijal “NATO integracija Bosne i Hercegovine” kroz četiri epizode istražuje šta bi punopravno članstvo u ovom savezu moglo značiti za Bosnu i Hercegovinu.

Jednostavan odgovor

– Iako je NATO integracija top-tema u Bosni i Hercegovini, većini građana je nepoznato šta bi članstvo u Sjevernoatlantskom savezu konkretno značilo za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti. U medijima se većinom prenosi diskusija između domaćih političkih lidera, zagovornika i protivnika članstva, o aktivaciji MAP-a i tehničkim aspektima integracije. Većini ljudi su zapravo nepoznate činjenice šta u suštini članstvo u NATO-u znači za jednu državu i njene građane, ističe politolog, autor serijala i predsjednik Euroatlantske akcije Damir Duran.

Da li Bosna i Hercegovina može naučiti nešto iz iskustva članstva u NATO-u od bivših komunističkih zemalja poput Poljske, Češke Republike, Mađarske i Slovačke? Ili od susjednih zemalja poput Hrvatske i Slovenije?

– Prije svega, ja vjerujem da je najvažnije razumjeti šta je NATO, šta NATO predstavlja i zašto postoji vrlo bliska povezanost između NATO-a i Evropske unije, navodi u serijalu Martin Kačo, ambasador Slovačke u Bosni i Hercegovini.

Kroz četiri epizode građani će dobiti i odgovor na pitanje: Šta je NATO značio za Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 25 godina?

– Recimo da ste vi ozbiljan investitor i želite investirati 500 miliona dolara ili eura bilo gdje u inostranstvu. U koju zemlju biste uložili svoj novac? U zemlju koja izgleda nestabilno, nesigurno? Ili obrnuto u sigurnu i stabilnu državu? Odgovor je vrlo jednostavan, objašnjava Jaroslaw Lindenberg, ambasador Poljske u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, napominje da “NATO nikada nije nijednu državu prisilio da se pridruži Savezu. Na Bosni i Hercegovini je da odluči da li želi postati članica Saveza. To nije do mene niti do Bruxellesa niti bilo koje članice NATO-a da odluči. Na Bosni i Hercegovini je da odluči!”

Vrijeme hladnog rata

Upravo kroz razgovore sa ambasadorima navedenih zemalja, liderima odbrambenih i državnih institucija u Bosni i Hercegovini, ali i sa predstavnicima NATO-a i bosanskohercegovačke akademske zajednice kroz četiri epizode dokumentarnog serijala saznajemo manje poznate činjenice o NATO-u, njegovoj ulozi u Evropi od osnivanja prije 70 godina pa sve do danas.

Emitovanje serijala počinje danas, u 16.30 sati na BHT1, prikazivanjem prve epizode, koja pruža uvid u historijske okolnosti i događaje koji su prethodili osnivanju NATO-a te njegovom značaju za zemlje poput Njemačke, Turske i Grčke tokom hladnog rata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments