Šta Nebojša Vukanović radi u Podgorici: U BiH ruši Dodika, u Crnoj Gori brani vlast

Svestrani političar iz reda opozicije u entitetu Republika Srpska Nebojša Vukanović prethodnih dana boravio je na protestima u Podgorici. Protesti su bili usmjereni protiv potpredsjednika vlade te zemlje Dritana Abazovića, koji je pokrenuo incijativu za smjenu vlasti.

Prisustvo Vukanovića na protestima za spas vlasti u Crnoj Gori izazvalo je brojne reakcije i nametnulo pitanja: Šta ovaj opozicionar iz BiH radi u Podgorici na protestima koji brane vladu te zemlje. Naravno, Vukanović je mogao prisustvovati kao građanin i na to ima pravo. Ipak, neka šira dimenzija, s obzirom na to da je i sam političar i s obzirom na to o kakvom sastavu vlade se radi u Crnoj Gori, ostavlja prostor za raspravu.

Vlada Crne Gore, koja je ocijenjena kao prosrpska, je poljuljana. Dosadašnji partner te vlade Dritan Abazović i njegova URA sada žele smjenu, a to bi podržao i DPS Mile Đukanovića. Radi se o zanimljivom procesu koji nesumnjivo može imati i regionalne posljedice. Tokom prošle godine u regionu se vodila široka rasprava, organizirani su i protesti te je Vlada Crne Gore prepoznata kao prosrpska (naklonjena Aleksandru Vučiću), koja je na krilima Srpske pravoslavne crkve u toj državi preuzela vlast.

Vukanović je tu vlast podržavao i ranije, posjećivao litije uoči izbora u toj zemlji pa je evidentno i sada želio poslati poruku da želi sačuvati tu vlast.

S druge strane, Vukanović je jedan od najglasnijih opozicionara Miloradu Dodiku, čovjek koji ima evidentno velike ambicije na narednim općim izborima. Dakle, opozicija je SNSD-u, koji je partner Vučićevom SNS-u. Pa je Vukanović tako rastrgnut između dvije vlasti. Jednu ruši (onu u BiH, odnosno u entitetu RS), a drugu brani, onu u Crnoj Gori.

Vukanović, istina, vodi i blog kao novinar pa će jedno od njegovih objašnjenja ići u pravcu da je izvještavao s nekog događaja. Međutim, kao političar ima odgovornost i vjerovatno saznanja da dešavanja u Crnoj Gori imaju mnogo širu sliku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79