Šta se dešava sa Vladom KS: Naša stranka optužuju partnere za populizam, hlade li odnosi među njima?

Šta se dešava sa Vladom KS: Naša stranka optužuju partnere za populizam, hlade li odnosi među njima?


Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas odluku o povećanju neto satnice za zdravstvene radnike na 3,40 KM, objavio je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, Senad Sadiković.

Iako je ovo povećanje niže od zahtjeva sindikata od 3,70 KM, Sadiković navodi, “Iako to nije kako smo prvobitno tražili, da satnica bude 3,70, kažu da je svako povećanje dobro, kao i to da su za dvije godine četiri puta povećali plate.”

Također je dodao da će šator ispred zgrade Vlade ostati postavljen dok se ne potpišu zaključci Vlade.

Protivljenje odluci izrazili su premijer Nihad Uk i ministri iz Naše stranke. U svom saopćenju, Naša stranka ističe:

“Kada moramo birati između pacijenta, kvalitete usluge i dostupnosti lijekova za pacijente s jedne strane, i povećanja plata zdravstvenim radnicima s druge strane, stojimo na strani pacijenta. Zakonski predviđeni rok za pregovaranje oko novog kolektivnog ugovora je za nekoliko mjeseci i tada se moglo razgovarati o platama. Fokus moraju biti pacijenti. Žao nam je što su se naši koalicioni partneri odlučili na ovaj potez. Ne smijemo se voditi populizmom, izbornim strahom i predizbornim kampanjama, moramo odgovorno voditi ustanove.”

Iz Naše stranke dodaju: “Većina građana Kantona Sarajevo, bez obzira na poteze koje je Vlada KS donijela u proteklom periodu, nažalost i danas s razlogom ima primjedbi na kvalitetu zdravstvene usluge. Upravo te usluge nam moraju biti na prvom mjestu, ne izbori. Ne trebamo biti vođeni strahom od protesta, ne smijemo donositi odluke koje će u konačnici ići preko leđa građana. Politika ne smije biti samo takmičenje u popularnosti i populizmu, već treba biti takmičenje u odgovornosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija