Šta se dešava u Ljekarskoj komori KS: Poništene sve odluke, ne mogu izdavati nove licence ljekarima!?

Foto: RAPORT

Nedavno je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu Ljekarske komore Kantona Sarajevo, kojom je pokušano osporavanje presude Općinskog Suda od 6. septembra 2019. godine. Sada je Ljekarska komora KS zaprimila pravosnažnu presudu Kantonalnog suda kojim se poništavaju sve odluke Skupštine Komore. Pa i ona kojom je na čelo imenovana Ksenija Miladinović. Zbog toga trenutno nemaju odgovornu osobu za predstavljanje, piše Raport.

Podsjetimo, presudom se poništavaju sve odluke donesene na V Izbornoj skupštini. Tom presudom je utvrđeno da je nastavak 5. Izborne skupštine Ljekarske komore KS koja je održana 20. decembra 2018. godine sazvan i održan na nezakonit način.

O presudi je Ljekarska komora obavijestila i sve članove.

“Komora trenutno nema odgovornu osobu za predstavljanje i zastupanje (predsjednika Komore, potpredsjednika Komore, upravni i nadzorni odbor). Za nastavak rada Komore potrebno je vratiti pređašnje stanje, odnosno stanje prije održane V Izborne Skupštine te upisati tadašnjeg predsjednika u Sudski registar.

Dok se navedeno ne realizira, Komora ne može izdavati licence niti donositi bilo kakve odluke. Ovlašteni advokat Komore će u toku današnjeg dana podnijeti zahtjev za upis tadašnjeg predsjednika u Sudski registar”, naveli su iz Ljekarske komore KS.

Dakle, to znači da izbora novog rukovodstva niti jednom ljekaru neće moći biti izdata licenca za rad. Međutim, postavlja se pitanja da li su licence izdate od 2018. godine legitimne. Kako bi provjerili šta može se očekivati u narednom periodu pozvali smo advokaticu Sanelu Gorčić na Raport.

“Sve licence koje su donesene u tom periodu su validne, jer tada presuda nije bila pravomoćna. Sada na mjesto organa komore dolaze prethodni saziv, dakle saziv koji je bio prije 2018. godine. Moraju se poštovati procedure i na legitiman način izabrati organi tijela komore. Međutim, ne treba stvarati paniku među ljekarima da imaju sumnju da li je njihova licenca validna”, istaknula je Gorčić.

Pojasnila je kako se svi mogu kandidirati na novom izboru, ali da moraju ispoštovati pravila, procedure i rokove koji su zadati po Statutu Ljekarske komore.

“Svi se mogu kandidati jer nije utvrđeno presudom da nešto nije uredu zbog ličnih karakteristika bilo koga, nego zbog procedura. Stoga, licence se ne poništavaju. U slučaju da su ovom periodu davali novi statut ili pravilnik o disciplinskom procesu ili nešto po čemu se može diskreditirati ljekar onda bi morali tražiti da je to nezakonito. Međutim, tekuće poslovanje poput izdavanja licenci je uredu”, zaključila je Gorčić za Raport.

Neki članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije poimenično su inicirali parnični postupak protiv Ljekarske komore KS radi nezakonitih radnji. Jedan od njih je bio i trenutni direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Ismet Gavrankapetanović.

Za Raport je govorio o nepravilnostima koje su vršene protekle četiri godine. Istaknuo je kako Općinski Sud potvrdio sve ono što su oni pričali proteklih nekoliko godina.

“Sud je obavijestio sve zdravstvene institucije da je Ljekarska komora radila četiri godine na nelegalan način. Poništen je izbor predsjednika i svih organa komore. To je značajan problem za zdravstvene institucije, jer moramo imati validne licence i redovno se moraju produžiti onima kojima ističe”, istaknuo je Gavrankapetanović.

Dodao je da će sada tražiti pomoć i od Skupštine KS, ali i Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde KS.

“Želimo da nam pomognu oko ovog procesa jer želimo da imamo čiste pravne akte. Doktori moraju imati validne licence. Mi smo na sve ovo upozorili još 2018. godine da se ove stvari ne smiju raditi. Imamo sada čitav niz problema i želimo da izađemo iz ovog pravnog vakuuma. Prije četiri godine desilo se pravno nasilje. Radili su na način koji je bio nelegalan i sada moramo svi ispaštati. Bio sam kandidat za predsjednika Ljekarske komore i tada nas je 30 napustili skupštinu jer smo vidjeli da se vrši pravno nasilje. Općinski sud je potvrdio da smo bili upravu. Svakodnevno se moramo oslanjati na rad Ljekarske komore”, zaključio je Gavrankapetanović za Raport.

Međutim, ne zna se kad će biti zakazana nova Skupština. Izborna Skupština planirana za 20.12.2022. se opoziva.

Prije četiri godine upravo na čelo Komore izabrana je Ksenija Miladinović. Kako smo i ranije navodili ovim je Ljekarska komora praktično bila stavljena pod direktnu kontrolu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Miladinović je na čelo Komore došla sa KCUS-a i bliska je trenutnoj direktorici Izetbegović.

Kako bi provjerili da li će se ponovo na istu poziciju kandidirati i Ksenija Miladinović pozvali smo je na Raport.

“Neću biti ponovo kandidat. Raho Spahović je bio prije mene i on je sada ponovo. To je sve što mogu da kažem. Za više detalje i informacija obratiti se Ljekarskoj komori KS”, kazala je kratko za Raport Miladinović.

Prema nezvaničnim informacijama Raporta i za novu Skupštinu Ljekarske komore, Sebija Izetbegović sprema neki novi manevar kojim bi na čelo Komore ponovo stavila sebi odan kadar.

S druge strane, grupa ljekara okupljena oko Gavrankapetanovića koja je i upozoravala na nezakonitorati ima svog kandidata. Prema informacijama Raporta to je dr. Rifat Rijad Zajid.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79