Šta sporazum sa Fronteksom donosi za BiH?

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem (Olivier).

Pred Evropom i Evropskom unijom u 2024. godini je novi migrantski val, koji, prema dosadašnjim procjenama i analizama, ima gotovo pa apokaliptične razmjere.

U tom kontekstu je insistiranje Evropske unije na potpisivanju sporazuma Bosne i Hercegovine s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu sasvim razumljivo i opravdano.

Na praktičnom planu, potpisivanje sporazuma o saradnji između BiH i Fronteksaa će omogućiti bolje i integrisanije upravljanje granicama, ali i uopće prohodovanje ljudi i roba kroz prostor jugoistočne Evrope.

Na terenu će to značiti dolazak pripadnika Fronteksaa s ciljem terenskog nadzora i koordinacije aktivnosti s GPBiH, što će imati brojne pozitivne implikacije.

Treba istaći i to da je Fronteks u personalnom smislu sastavljen od policajaca iz svih zemalja članica EU, što pruža novi vid bezbjednosne i političke saradnje na širem planu EU integracija Bosne i Hercegovine.

Takođe, kontrola i saradnja s Fronteksom znači saradnju u cijeloj unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, odnosno kontrolu svih cestovnih, željezničkih komunikacija, pa i aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Cjelokupna politička kampanja koja se stvorila povodom ovih pregovora o potpisivanju sporazuma s Frontexom otvorila je dodatno pitanje urušavanja Granične policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79