Šta su revizori zamjerili Predsjedništvu BiH: Stimulacije za redovne poslove, ugovori o djelu penzionerima…

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na stimulacije prošle godine potrošilo skoro 22.000 KM, a stimulacije su isplaćivane zaposlenim koji su bili u komisijama za javne nabavke mada im je to u opisu radnog mjesta.

Oni su dobijali po 50 KM po provedenom postupku javne nabavke.

A kada su u pitanju same javne nabavke Predsjedništva BiH, državni revizori su utvrdili određene nedostatke.

– Kod određenih nabavki je uočeno kasno pokretanje postupka nabavki u odnosu na datum isticanja prethodno važećeg ugovora/okvirnog sporazuma. Primjer su nabavke goriva, maziva i pratećih roba u FBiH i u RS-u. Do zaključenja novih ugovora nabavke su vršene kod dobavljača na osnovu isteklih ugovora – ukazali su revizori.

Navode i da Predsjedništvo u većini postupaka nabavki nije tražilo garancije za uredno izvršenje ugovora kao i garanciju za ozbiljnost ponuda izuzev u dva postupka.

U nedavno objavljenom izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o načinu trošenja novca Predsjedništva BiH u 2021. godini skrenuta je pažnja na izuzetno visoke troškove održavanja i popravki većine službenih vozila.

Tako je samo za održavanje i popravke “audija 80”, koji je kupljen prije šest godina, potrošeno nešto više od 20.000 KM.

– Za isto vozilo je u 2020. godini na ime održavanja i opravki utrošeno 22.636 KM, a u 2019. godini 21.168 KM. Ovo vozilo nije predloženo za prodaju, iako se za održavanje istog iz godine u godinu troše značajna sredstva – upozorili su revizori.

Ukupno je za upotrebu službenih vozila u Predsjedništvu BiH potrošeno 368.465 KM. Predsjedništvo je na kraju 2021. raspolagalo sa 40 vozila.

Revizori su ponovo problematizirali sklapanje ugovora o djelu, na koje je prošle godine dato 161.740 KM. Mjesečne naknade iznosile su od 500 KM do 2.800 KM, a po ovom osnovu su zapošljavani i zaposlenici koji su otišli u penziju.

Po ugovoru o djelu je angažiran vozač koji je ranije bio zaposlen na neodređeno u Sekretarijatu i u 2020. je stekao uvjete za penzionisanje.

Također, u Sekretarijatu su po ugovoru o djelu angažirane dvije zaposlenice nakon što su penzionisane.

– Nastavljena je praksa angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu za redovne i sistematizovane poslove iako Predsjedništvo nije imalo finansijska niti druga ograničenja u pogledu zapošljavanja i provođenja konkursnih procedura shodno važećim propisima.

Posebno ističemo činjenicu da je vršeno i angažovanje lica koja su prethodno penzionisana, a da za te pozicije nisu pokrenute procedure zapošljavanja u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH – upozorili su revizori.

Ocijenili su da je netransparentna i neprihvatljiva za javni sektor praksa angažovanja po osnovu ugovora o djelu za obavljanje redovnih poslova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79