Foto: Shutterstock
Šta za državu a šta za građane znači poskupljenje goriva?

Šta za državu a šta za građane znači poskupljenje goriva?


Poskupljenje goriva u BiH neminovno će dovesti do poskupljenja i drugih proizvoda, osnovnih životnih namirnica, smatraju ekonomski stručnjaci.

Cijene goriva u BiH od juče su veće, u Republici srpskoj su one porasle od 0,05 do 0,10 po litru, a u Federaciji BiH 0,05 maraka po litru goriva.

Mirsad Isaković, univerzitetski profesor i financijski stručnjak za portal UNA kaže da je neminovan rast cijena i ostalih proizvoda i usluga u BiH, jer su nafta i naftni derivati prisutne u svim kalkulacijama kao osnov.

“Kad radite kalkulaciju za bilo koji proizvod nafta, odnosno prevoz ima procenat učešća, a nafta je poskupila zbog otežanog snabdijevanja i berzanskih postupaka, jer su na berzama cijene skočile, pa je bilo za očekivati da poskupi”, kaže Isaković, te dodaje da bi sve to bilo očekivano i u redu da se i u BiH dešava da, kad na berzi nafta pojeftini da padnu cijene i kod nas, ali to se ne dešava.

Više novca na računu države

Ističe da je za državu to dobro jer će prikupiti više PDV-a i više akciza.

“Njima ide u prilog ovo poskupljenje, građanima ne, jer će u kalkulacije uči veća cijena prevoza i time će poskupiti sve ostalo. To je najprostije rečeno. To je formula koju država objektivno priželjkuje, jer će imati veće prihode, a građani s velikom skepsom gledaju na sve”, objasnio je Isaković.

Kaže da država može pomoći građanima i da je to mogla do sada više puta, posebno kada je u pitanju PDV i diferencirana stopa.

“Može kroz socijalne karte građana koje ova država još uvijek nije napravila, a mi smo ih kritikovali godinama. Država mora imati socijalnu politiku i socijalnu kartu, šta je to granica siromaštva? Koliko ljudi ima na granici i ispod granice siromaštva. To država neće zato što se prepala brojki, ali je neophodno napraviti socijalnu kartu i da usmjeri novac onome kome je potreban”, kaže Isaković.

Tvrdi da linarne akcije države, poput smanjena cijene nafte ili električne energije, da to ničemu ne vodi, jer oni koji imaju puno i to troše imaće veći procenat smanjenja subvencije od države odo noga ko je ispod granice siromaštva.

“Bez sistematskih mjera i izmjena zakona nema nikakve dobiti za građane, a za državu, mislim da su ovo dobra vremena”, zaključio je Isaković za portal UNA.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija