Šta znači odluka Vlade FBiH o nabavci interventne količine gasa?

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici dopunila Uredbu o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Kako je obrazloženo, osnovni razlog za njenu dopunu je energetska kriza koja se u 2022. godini pojavila u Evropi i svijetu posebno u oblasti prirodnog gasa, te potrebe da i u tim uslovima bude regulirana nabavka ovog energenta.

“Dopune se odnose na interventne količine prirodnog gasa, koje se utvrđuju kao one koje je neophodno dodatno obezbijediti u slučaju ekstremnih situacija i nepredviđenih okolnosti, kao što su prekidi isporuke gasa zbog havarija, remonta, izuzetno niskih temperatura i slično, ili većih potreba kupaca za gasom u odnosu na planirane, ugovorene i naručene količine gasa. Cilj je omogućiti sigurno i kontinuirano snabdijevanje tarifnih kupaca”, naveli su iz Vlade FBiH.

U slučaju potrebe i nabavke interventnih količina prirodnog gasa za potrebe tarifnih kupaca, a prema iskazanom posebnom zahtjevu za konkretnu interventnu nabavku, snabdjevač će ih naručiti po trenutnim najpovoljnijim tržišnim uslovima i cijenama, i po prethodno izvršenoj avansnoj uplati tarifnog kupca koji zahtjeva interventnu količinu.

“U tom slučaju, cijene interventnih količina prirodnog gasa za tarifne kupce će biti zasnovane na tržišnoj cijeni gasa sa uračunatim troškovima carine i PDV-a, te uključenim troškovima transporta kroz BiH i ostalim zavisnim troškovima uz maksimalnu maržu snabdjevača od jedan posto”, dodaju iz Vlade FBiH.

Snabdjevač je u obavezi da o svemu u pisanoj formi obavijesti resorno federalno ministarstvo, koje je o izvršenim aktivnostima dužno informirati Vladu Federacije BiH.

“Naime, Energoinvest d.d. Sarajevo se, kao snadbjevač prirodnog gasa u FBiH, obratio Federalnom ministarstvu zahtjevom za dopunu Uredbe a u vezi Odluke o cijenama prirodnog gasa za interventne količine za povlaštene tarifne kupce. Cilj zahtjeva je omogućavanje snadbjevaču da, po potrebi i na zahtjev kupaca, kupi na tržištu dodatne interventne količine prirodnog gasa po tržišnim cijenama. Energoinvest navodi da je već imao ovakvu situaciju kada je od Sarajevogasa, kao distributera, dobivao zahtjeve za kupovinom dodatnih količina po tržišnim cijenama, te da je već isporučivao dodatne količine po većim cijenama od cijene utvrđene Odlukom Vlade FBiH, ali da one nisu mogle biti naplaćene”, zaključuju iz Vlade FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79