Stanovnici Hadžića se otrovali vodom: Analiza potvrdila prisustvo fekalija

JP Komunalac Hadžići je nadležan za nekoliko lokalnih vodovoda sa kojih se vodom snadbijeva veliki broj domaćinstava u ovoj sarajevskoj općini.
Nažalost, sve češće obavještavaju građane kako voda nije za piće zbog zamućenja uzrokovanih kišama, građevinskim radovima i sl. – piše Crna-Hronika
Građani su često u dilemi da li da koriste vodu iz česmi ili da kupuju. U ljetnim mjesecima je vrlo teško ne posegnuti za čašom hladne vode iz česme, što je veliki broj Hadžićana nedavno i platio zdravljem.
Desetine stanovnika naselja Smucka se otrovalo vodom. Zavod za javno zdravstvo KS-a je nakon prijave velikog broja pacijenata sa istim simptomima, stomačnim tegobama,  izvršio analizu vode i utvrđeno je da je voda kontaminirana bakterijama indikatorima fekalnog zagađenja i na uzorku vode iz rezervoara i na uzorcima vode kod krajnjih korisnika.
– Izdate su zdravstvene preporuke i preporučene korektivne mjere, te su obavješteni nadležni organi i institucije, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
Nakon ovog slučaja i stanovnici Sarajeva, čija domaćinstva se vodom snadbijevaju kroz sistem ViK-a, su u strahu jer povremene analize vode sa Vrela Bosne pokazuju brojna zagađenja piše Crna-Hronika
Jedan od razloga zagađenosti je sigurno kanalizacija iz Babinog dola koja je rađena za potrebe objekata Olimpijade 1984. S obzirom da na ovoj lokaciji cvjeta izgradnja posljednjih godina, a da se ništa ne poduzima na širenju kanalizacione mreže ili ugradnji prečistača, pitanje je dana kada će i Sarajlije morati kupovati vodu za piće.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79