Stanovnici opština u RS će i novu godinu dočekati u kontenjerima nakon prošlogodnišnjih zemljotresa

Od razornog zemljotresa koji je prošle godine pogodio Petrinju u Hrvatskoj prošlo je godinu dana, a opštine u Srpskoj koje su imale najveću štetu nakon ovog zemljotresa, kao što je Kostajnica, još se muče sa saniranjem posljedica te će pojedini mještani ove opštine i ovu Novu godinu dočekati u kontejnerima.

Naime, zemljotres jačine 6,2 prema Rihteru, na današnji dan prošle godine pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj, a njegov razorni uticaj osjetio se i u BiH, posebno u opštinama Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

Najveća materijalna šteta evidentirana je u Kostajnici i iznosila je više od sedam miliona KM, a brojni građani su ostali bez krova nad glavom.

Mještanima koji su ostali bez doma dodijeljeni su kontejneri, a neki od njih će i ove novogodišnje praznike da dočekaju u njima.

Nakon godinu dana čekanja da se nešto promijeni neki građani su odustali i napustili kontejnere pronalazeći smještaj kod porodice i rođaka, a oni koji drugog doma nemaju i dalje u njima žive te kažu da im je izuzetno teško, jer pored hladnoće i slabog grijanja, imaju problem i sa prokišnjavanjem.

Kako je ekipi “Nezavisnih novina” kazala baka Radenka Trivundža, koja živi sama u jednom od šest kontejnera u Kostajnici, uslovi su teški, jer iako ima krov nad glavom, grije se grijalicom te joj je često hladno, a ove zime se s krova počela slivati voda koja se nakuplja ispod kreveta.

“Ja sam 1995. godine izbjegla iz Hrvatske i živjela sam u kolektivnom smještaju u Srbiji, nakon čega sam došla da živim sa sinom ovdje u Kostajnici, ali je njegovu kuću do kraja srušio zemljotres prošle godine. Pravo da vam kažem, ja ovdje jaučem i plačem”, iskrena je Trivundža, kojoj je ovaj metalni kontejner jedini dom.

Dodaje da joj grijalica u kontejneru pruža jedinu toplotu, ali da to nije dovoljno.

“Sliva se i voda s krova i sakuplja se ispod kreveta. Ne daj bože nikome šta sam doživjela. Opština je obećala da će sinu izgraditi kuću, ali vidjećemo šta će biti”, kazala je Trivundža, dodajući da ona drugi smještaj nema i da je primorana da živi u kontejneru.

“Kad ostaneš bez svog krova, onda bolje da te nema. Ovdje sam sama, nemam ni TV, imam samo radio da me zabavi”, rekla nam je baka Trivundža.

O problemima s kojima se susreću mještani ove opštine kojima je imovina uništena prošle godine, ekipi “Nezavisnih novina” govorio je i Selim Saraćević, zvani Jure, koji je od opštine, pored kontejnera, dobio i 10.000 KM za sanaciju porodične kuće koja je teško oštećena u zemljotresu.

Kako je Saraćević istakao, taj iznos nije dovoljan za sanaciju oštećenja na kući te kaže da mu, isto kao i baki Radenki, u kontejneru predstavlja problem slijevanje vode s krova.

“Ja ovu kuću ne mogu ni srušiti i poravnati za 10.000 KM, a cijene materijala su visoke, kubik daske 500 KM, a gdje su žica i ruke majstora”, zapitao se Saraćević.

Dodao je da mu je dolazio i inženjer da pogleda problem sa slivanjem vode u kontejner te da mu je rekao da se voda zadržava na krovu kontejnera.

Ispred male montažne kuće ekipu “Nezavisnih” dočekali su i bračni par Dragan i Kadifa Berić, koji su prije zemljotresa živjeli kao podstanari. Kako su naveli, kućica u kojoj sada žive sa svojih dvoje djece je stigla kao dar kompanije “Violeta”, ali sada strahuju da će im i ovaj dom, iako, prema njihovim riječima, neuslovan, biti oduzet.

“Kazali su nam da ova kuća nije naša, već da je vlasništvo Crvenog krsta, a mi smo je dobili na dar. Jedna kompanija nam je obećala da će nam napraviti kuću ako budemo imali komad zemljišta”, kazali su Berići, dodajući da se jedva snalaze i da bi voljeli da imaju svoj dom.

Da se do sada dosta uložilo u sanaciju, za “Nezavisne novine” kazao je Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica, koji je naveo da je utvrđena šteta na 937 objekata te da se na javni poziv prijavilo 470 lica.

“Od tog broja lica koja su se javila mi smo do sada isplatili 370 lica i imamo nekoliko lica za koja čekamo da dostave dokumentaciju koja im nedostaje”, naveo je Janjetović, dodajući da će tek kada se to riješi preći na poslovne objekte te da su prioritetno rješavali sanaciju škola.

“Raspisali smo i tender za izvođača radova za izgradnju sedam novih objekata kuća i sada samo čekamo tendersku proceduru koja je zakonski propisana i mi ih ne možemo ubrzati”, kazao je Janjetović, dodajući da su do sada za sanaciju dobili ukupno oko šest miliona KM, ali da je dio pomoći stigao u građevinskom materijalu.

“Čekamo sada drugu tranšu od Vlade Srbije koja iznosi oko dva miliona KM za sanaciju štete od zemljotresa”, rekao je Janjetović.

Istakao je da su proces dobijanja pomoći usporili problemi građana sa neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Dodao je da se trude da svim građanima izađu u susret i pomognu ako su u mogućnosti te da istovremeno sama zgrada opštine neće biti sanirana, jer bi se za restauraciju ovog zdanja od oko 300 kvadrata, izgrađenog 1885. godine, moralo izdvojiti novca kao za izgranju novog objekta od 800 kvadrata.

“Ona više nije za korištenje u poslovne svrhe, ona je zaštićen objekat. Zbog toga je opština trenutno nalazi u prostoru koji se izdaje i plaćamo kiriju”, rekao je Janjetović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79