State Department objavio odluku o proglašenju Zukić nepoželjnom osobom u SAD-u

State Department objavio je zvanično saopćenje u vezi sa proglašenjem Amira Zukića, bivšeg federalnog poslanika i bivšeg generalnog sekretara SDA proglašava nepoželjnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

Amir Zukić proglašen nepoželjnom osobom u Sjedinjenim Američkim Državama

Na stranici State Departmenta navodi se da je ova odluka donesena zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju, prenosi Klix.

“U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina”, navodi se u aktu State Departmenta.

Navodi se da je odluka utemeljena u odjeljku 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, P.L. 116-94).

“Na osnovu odeljka 7031 (c) nakon što državni sekretar imenuje službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i članovi njihove uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države”, navodi se u odluci..

“Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i širom svijeta”, poručuje se iz State Departmenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79