Stefanu Kovaču određen pritvor nakon hapšenja u Sarajevu

Foto: Mara Babović/Pobjeda

Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja potraživanog Cetinjanina Stefana Kovača, prema međunarodnoj potjernici Interpola Beč, donio rješenje kojim se Kovaču određuje privremeni pritvor u trajanju od 18 dana.

Potjernica za Crnogorcem raspisana je s ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Austrije, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo članstvo u kriminalnoj organizaciji, u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju.

Stefan Kovač, koji, prema operativnim podacima policije, važi za visokorangiranog člana „škaljarskog klana“, uhapšen je 12. januara 2024. u Sarajevu.

On se sumnjiči da je 2020. godine, s dvojicom saučesnika, u Beču htio likvidirati Kotoranina Dragana Kašćelana, bliskog “kavačkom klanu”, piše Avaz.

Zavjera za pokušaj ubistva otkrivena je pregledom prepiske na Sky aplikaciji između Kovača i osobe koja se potpisivala kao “Džon Goti”.

Kasnije je utvrđeno da iza ovog imena na Skyu stoji Cetinjanin Risto Mijanović zvani Rile Kapetan.

Protiv Kovača se ponovo vodi postupak i pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja ubistva Kašćelana u Beču. Kovaču je 8. maja prošle godine ukinut pritvor nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom je za ovo djelo bio osuđen na tri godine zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79