Stegnut obruč oko privatnih fakulteta u Tuzli, upis studenata samo na licencirane programe

Vlast u Tuzlanskom kantonu odbila je zahtjeve nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova u vezi s povećanjem broja studenata u novoj akademskoj godini. To je izazvalo nezadovoljstvo kod predstavnika privatnih fakulteta, a svoju odluku vlast opravdava smanjenjem broja svršenih srednjoškolaca.

Visoka škola za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije IPIA Tuzla, Visoka škole računarstva i informatike eMPIRICOM, Visoka škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla te Univerzitet u Travniku i Evropski univerzitet Kallos Tuzla ranije su Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona podnijeli zahtjeve za povećanje broja studenata u nadolazećoj akademskoj godini.

Međutim, od Kantonalne vlade su naišli na odbijenicu, zbog čega je zatraženo da resornom ministarstvu dostave nove prijedloge broja studenata, zasnovane na nivou prošlogodišnjih.

Kantonalni ministar obrazovanja Ahmed Omerović u razgovoru za Klix.ba odbijenicu opravdava činjenicom da je sve manje svršenih učenika srednjih škola.

“Mi nemamo nikakvo racionalno pojašnjenje za povećanje kvota bilo kojem univerzitetu ili visokoškolskoj ustanovi, uključujući i javnu ustanovu Univerzitet u Tuzli, zbog smanjenja broja učenika koji završavaju srednje škole u Tuzlanskom kantonu. Zbog toga su sve visokoškolske ustanove morale kreirati upisni plan na nivou prošle godine”, kaže Omerović za Klix.ba.

Inače, oblast obrazovanja u Tuzlanskom kantonu u kontekstu rada privatnih visokoškolskih ustanova bila je prilično neuređena u proteklim godinama, a djelovanje fakulteta bez akreditacija i neophodnih licenci u ovom dijelu naše zemlje predstavljalo je svakodnevnu pojavu.

Nerijetko su takve ustanove bile i na meti istražitelja, sporne diplome pojedinih funkcionera predmet su policijskih provjera, a na ledini su se našli i studenti koji čekaju na dokaz o završenom dodiplomskom studiju.

Međutim, stvari su se počele mijenjati u prošloj godini, kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK, koji je donio nekoliko krucijalnih izmjena.

Najveći fokus je stavljen upravo na rad privatnih univerziteta, koji su po pravilima u istoj ravni kao i Univerzitet u Tuzli, što se prvenstveno odnosi na poštivanje svih standardnih normativa, zakonskih propisa i zaštite prava studenata.

Ko ima licencu može upisati studente

Upravo na osnovu ovog zakona, Kantonalna vlada temeljila je svoj zaključak koji je upućen visokoškolskim ustanovama u TK, u vezi s upisivanjem studenata u novoj akademskoj godini.

“Mi smo njima poslali zaključak, njihovi senati su revidirali planove upisa te smo ih na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona i usvojili. Ovo se odnosilo na sve visokoškolske ustanove i generalno mi vodimo egalitaranu politiku u kontekstu donošenja odluka. Također, kroz zaključke je naglašeno i to da visokoškolske ustanove zahtjeve za upis studenata mogli poslati samo za licencirane studijske programe, što je i učinjeno”, naglašava Omerović.

S druge strane, zanimljivo je da čelnici privatnih visokoškolskih ustanova ne žele javno govoriti o odbijenici koju su dobili vezano za povećanje broja studenata koje će upisati u novoj akademskoj godini.

Ali, u neformalnim razgovorima su nam kazali da su sada na gubitku visokoškolske ustanove, ali i studenti koje ne budu mogli primiti zbog ograničenog broja onih koji mogu pohađati određeni studijski program.

Kao i na privatnim univerzitetima, tako će i na Univerzitetu u Tuzli ove godine biti upisana 43 studenata manje nego što je to bio slučaj lani. Shodno tome, ovoj javnoj visokoškolskoj ustanovi je odobren upis 2.177 studenata, od čega će se njih 1.150 finansirati iz kantonalnog budžeta, 937 će biti u statusu samofinansirajućih, dok će 90 biti vanrednih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79