Stranka u BiH dobila kaznu 4.000 KM, traži da je plati na rate jer nemaju para

Stranka Zavičajni socijaldemokrati Mileta Marčete iz Drvara tvrdi da nemaju 4.000 KM za plaćanje kazne Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH pa će je platiti na rate. Njihovoj molbi za plaćanje na rate udovoljio je CIK BiH na svojoj posljednjoj sjednici.

Molbu su uputili uz obrazloženje da “kao mala stranka nisu u mogućnosti uplatiti iznos kazne u cijelosti”.

Ovih 4.000 KM platiti će u 12 rata, počev od 1. septembra.

Prema informcijama, Zavičajni demokrati su kažnjeni zbog nevođenja evidencija o prijemu članarina i priloga, evidencija o prihodima i rashodima, te zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja.

Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, na sjednici je prokomentirala da bi od naredne godine trebali razmotriti promjenu ove praksa odobravanja plaćanja kazni na rate, dodavši da je visina kazni relativno niska i nije odvraćajućeg karaktera.

Stava je da promjena prakse ne treba ići u pravcu da se ne dozvoli plaćanje na rate, već da se dozvoli tamo gdje zaista bude dokazano da bi isplata u jednom iznosu dovela do nemogućnosti finansijskog funkcionisanja stranke.

Inače, Mile Marčeta je u prošlom sazivu bio delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, a nakon isteka mandata je dobijao i “bijeli hljeb”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79