Strašan apel iz Arcelor Mital Zenica: Zbog struje prestaju sa radom!?

Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od Sindikata ArcelorMittala  Zenica  da je  Elektroprivreda BiH ovu firmu obavijestila da joj od 1. marta 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju.

Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je, kako navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH, neprihvatanje reketaških uslova koje nameće ovo javno preduzeće, a na šta upozoravaju još od prošle godine.

“Ponuđenim ugovorom o rezrevnom snabdijevanju za prva dva mjeseca ove godine je cijena elektične energije povećana za više od 400 posto, saopćeno je iz SSSBiH.

Iz Sindikata navode da prekid snabdijevanja električnom energijom fabrici koja godišnje troši više od pola miliona megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

“To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje sarađuju direktno s ArcelorMittalom. To je ukupno 12.000 radnika”, saopćeno je.

Dalje navode da, ukoliko se taj broj pomnoži sa tri ili četiri člana porodice, stvarne razmjere ovog ekonomskog, privrednog i društvenog pogroma postaju jasne.

“Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda  BiH je, prema našim saznanjima, prodala na inostrano tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom veća od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađuju svoj hljeb. Po ko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Tačno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i u plaćama s njihovim radnicima”, navodi se u saopćenju.

SSSBiH zahtijeva od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od “ovih suludih namjera i da za 2022. godinu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji, kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20%, bez lihvarskih ugovora i reketaških uslova kako za ArcelorMittal, tako i za naše druge privredne subjekte”.

“Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika. U suprotnom, 1. mart – Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i odbranili  radnici realnog i metalskog  sektora, bit će obilježen ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH protestima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi”, saopćeno je iz SSSBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79