Stručnjaci i aktivisti: FBiH prijeti devastacija šuma zbog privatnih interesa, hitno promijenite zakon

Foto. Klix.ba

Uoči Svjetskog dana šuma, kao i uslijed dugotrajne praznine u zakonodavstvu o šumama, održana je press konferencija ispred sjedišta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je konačno vratilo Zakon o šumama FBiH u javnu raspravu nakon gotovo 15 godina njegove odsutnosti. Aktivisti i profesori sa Šumarskog fakulteta UNSA upozoravaju da je, s obzirom na odsustvo zakona, čak i minimalno zakonodavstvo nužno.

Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT ističe da je nepostojanje zakona o šumama dovelo do toga da je sektor šumarstva jedan od najmanje uređenih.

“U Federaciji BiH gotovo 15 godina nemamo zakon o šumama, što je rezultiralo time da je sektor šumarstva jedan od najkorumpiranijih i najmanje uređenih sektora. Pozivamo Vladu Federacije BiH da uzme u obzir stručne komentare i izbaci član 63, koji bi omogućio devastaciju šuma zbog privatnih interesa stranih i domaćih investitora”, ističe Kusturica.

Aktivistkinja Nina Kreševljaković također naglašava važnost usvajanja zakona o šumama, ali uz oprezne uvjete. Naglašava da prodaja šuma zarad osobnih interesa nikako ne smije biti cilj.

“Održivo upravljanje šumama je imperativ; svako iskorištavanje šuma mora biti praćeno obnovom. Federacija BiH je prepustila svoje šume kantonima, a sada želi preuzeti kontrolu nad njima. Našem zakonodavstvu treba moderna reforma. Drvo nije jedini resurs koji šuma pruža. Naše šume propadaju jer neprestano uzimamo, a ništa ne vraćamo”, navodi profesor sa Šumarskog fakulteta Dalibor Balijan.

Anes Podić iz Eko-akcije ističe hitnost donošenja zakona o šumama, koji nedostaje u Federaciji BiH već 15 godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79