Struka dala odgovor: Zavod Pazarić nema ni minimalne standarde djelatnosti

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nije izvršena sistematizacija i zaposlen adekvatan broj stručnih kadrova potreban da bi se osigurali minimalni standardi za obavljanje djelatnosti!

To nije u skladu s Pravilnikom o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u FBiH, navodi Ured za reviziju institucija FBiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji Zavoda u prošloj godini, objavljenom prije nekoliko dana.
Naime, pravilnikom su sistematizovana 183 radna mjesta, a na 31. 12. 2020. godine u ovoj ustanovi nadomak Sarajeva bilo je popunjeno 148 radnih mjesta.

Primili domaćicu i kuhara, nisu logopeda

“Komisija za nadzor nad stručnim radom i pružanje stručne pomoći ustanovama socijalne zaštite je krajem 2019. godine dala preporuku zavodu da je što prije potrebno izvršiti prijem potrebnog broja defektologa, logopeda i psihologa te do daljnjeg obustaviti prijem svih drugih profila koji nisu nužno potrebni za poboljšanje stručnog rada. Iako je komisija dala ovu preporuku, zavod je u toku 2020. godine raspisao javni konkurs i primio domaćicu u vešeraju, pomoćnog kuhara i stručnog saradnika za finansije, planiranje i analizu. Jedan psiholog je primljen na određeno vrijeme, defektolozi nisu primljeni, jer nije zaprimljena nijedna prijava, dok za logopede javni konkurs nije ni raspisan”, konstatirali su revizori.

Također, provedenom revizijom konstatovali su odstupanja sistematizovanih i popunjenih radnih mjesta u odnosu na Pravilnik o standardima za rad i pružanje usluga u ustanovama socijalne zaštite u FBiH.

Umjesto četiri, dva defektologa

“Primjera radi, navodimo da bi, u skladu s Pravilnikom o standardima, zavod trebao imati jednog defektologa na 30 korisnika, kao i jednog logopeda i jednog psihologa na 70 korisnika. Iako je u zavodu na 31. 12. 2020. godine bilo 339 korisnika, sistematizirana su mjesta četiri defektologa, jednog logopeda i dva psihologa. Od navedenih sistematizovanih radnih mjesta popunjena su mjesta dva defektologa i dva psihologa”, uočili su, između ostalog iz Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Dodaju da nije donesen plan obuke zaposlenika, niti se vodi evidencija obuke iz okvira poslova koje obavljaju zaposlenici u skladu sa Standardima interne kontrole u javnom sektoru u FBiH.

“Napominjemo da je i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u okviru zapisnika o provođenju stručnog nadzora u zavodu iz decembra 2019. godine navelo da je potrebno osigurati plansku edukaciju zaposlenika koji su u direktnom radu s korisnicima. Ne vrši se ni redovno ocjenjivanje zaposlenika u okviru kojeg bi se vršila i ocjena izvršavanja povjerenih radnih zadataka, samim tim nije bilo ni korektivnih aktivnosti za loš učinak”, navodi se, između ostalog, u Izvještaju.

Ovakvi zaključci federalnih revizora dolaze nakon što je Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu u novembru 2019. objavila fotografije koje svjedoče o nehumanom tretmanu djece u ovom zavodu u blizini Sarajeva.

Više od godinu nakon što su objavljene fotografije djece vezane za radijatore i krevete Zastupnički dom Parlamenta BiH tek u decembru prošle godine usvojio je zaključke o ovom slučaju.

Suđenje u toku, saslušano pet svjedoka

Slučaj je dobio i sudski epilog, a na Općinskom sudu u Sarajevu u toku je glavni pretres po optužnici protiv tri bivša direktora zavoda – Jasmina Ćerimagića, Senade Muharemović i Redžepa Salića.

Oni se terete da su od 2009. do 2019. godine, dok su obnašali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od stručnog i medicinskog osoblja, nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda, tačnije, teško ugrožavanje zdravlja i razvoja maloljetnika zavoda.

Do sada je na glavnom pretresu saslušano pet svjedoka, a naredno ročište zakazano je za 15. oktobar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79