Studenti reagovali na skandaloznu izjavu direktora Jusufovića: Veliki broj osoblja i pacijenata hoda bez maski!

Jučer je održana press-konferencija povodom uvođenja novih mjera izazvanih pogoršanjem higijensko-epidemiološke situacije na UKC Tuzla.

Tom prilikom se obratio i direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović:

„Ulazak i kretanje studenata medicinskog fakulteta i učenika u okvirima odrađivanja prakse i izvođenja nastave na Kliničkom centru evidentno je, pored ostalih trenutno otežavajućih faktora, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije. Oko 2.000 studenata i učenika je u proteklih 14 dana cirkuliralo UKC-om što je sigurno utjecalo na pojavu trenutne situacije. Iskustvo nas uči da je rana prevencija najbolja epidemiološka mjera. Obzirom na 100 % povećanje broja oboljelog osoblja u zadnjih 7 dana ova mjera ima za cilj očuvanje zdravstvenog sistema, a time i zaštitu građana.”

Skandalozno: Vahid Jusufović okrivio studente da su napravili haos sa koronavirusom!

Zbog ovakve izjave direktora UKC-a Tuzla Vahida Jusufovića Radio Kameleon je razgovarao sa Alisom Dedić, predsjednicom udruženja studenata Medicinskog fakulteta Tuzla.

Alisa Dedić je negirala izjave Jusufovića navodeći da su svi studenti odgovorni i da su se pridržavali epidemioloških mjera kako ne bi doveli u opsanost ni sebe ni one u njihovoj okolini:

“Na Medicinskom fakultetu u Tuzli ima otprilike 1.000 studenata treće, četvrte, pete i šeste godine koji imaju određene vježbe. Na neke klinike studenti medicine i ne mogu ući. Što se tiče nas studenata, smatram da nije uredu da se spominje da smo mi donijeli tu zarazu, odnosno da smo mi pokrenuli ovaj haos koji je nastao. Studenti koji su dolazili na vježbe su bili po sat do sat i po maksimalno. Studenti nisu uopšte dolazili u kontakt sa pacijentima. Bili smo u soboma za sastanke sa ljekarima, imali smo zaštitne maske i rukavice, tako da nije bilo šanse da mi prenesemo zarazu. Poštovali smo mjere, to jest držali smo distancu. Primijetili smo da veliki broj osoblja i pacijenata hoda bez maski.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79