Studentske finansije: Da li je prihod od 1300 KM dovoljan za studentski život u Sarajevu?

Studentski život u Sarajevu je sve skuplji. Dok cijene najma stanova divljaju, studenti se sve više odlučuju na život u studentskim domovima.

Dolaskom studenata u univerzitetske gradove u Bosni i Hercegovini, sve je veća potražnja za stanovima. Jesen u Sarajevu je vrijeme kada je potražnja stanova na vrhuncu.

Potražnja za stanovima je ogromna, ali Sarajevo nema dovoljno da ponudi, a i oni oglasi koji su nekim slučajem ostali preskupi su za studentske džepove.

Ovakva situacija vjerovatno je potaknula jednog od studenata da napiše objavu na Redditu te da postavi pitanje vezano za studentske finansije i potraži savjete od drugih studenata.

Da li je prihod od 1300 KM dovoljan za studentski život u Sarajevu?

– Imam priliku da uzmem studentski kredit u tom iznosu i da živim u Sarajevu. Računajući da mjesečno na izlaske potrošim oko 200 KM da li je to izvodivo uz činjenicu da stan mogu da nađem za 250-300 KM, pitao je student.

Mišljenja su podijeljena, neki smatraju da je to dovoljno, ali je više onih koji smatraju da nije potrebno toliko novca.

 – Ako ideš studirati da učiš i daješ godinu za godinom a ne da visiš na kafama, hraniš se po restoranima i ideš u noćne provode onda ti ne treba ni toliko, glasi jedan od komentara.

 – Za hranu ti treba 500 KM, jer ćeš se hraniti kombinovano, nekad kući nekad vani. To što živiš dalje od fakulteta ti je prednost u kiriji, ali ćeš gubiti na hrani. Za kafe i izlaske računaj 200 KM ukoliko ne konzumiraš alkohol i ne posjećuješ kladionice, napisao je drugi komentator.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79