Studija o mladima u BiH: Bitno im je mišljenje i dede i nane

Mladi u Bosni i Hercegovini pridaju važnost vrijednostima koje njeguju njihovi roditelji, pa preko polovine želi da odgaja svoju djecu na skoro isti način kako su to činili njihovi očevi i majke.

Ovo je pokazala Studija o mladima BiH, prema kojoj 16 posto to želi učiniti na identičan način, dok nešto manje od petine to želi da radi drugačije.

– Značajna pitanja, poput izbora zanimanja, bračnog partnera, mjesta stanovanja, načina odgajanja djece – pitanja su koja se razmatraju unutar porodice. Ipak, 87,6 posto mladih se izjašnjava da odluke donosi samostalno – kaže za Srpskainfo profesor demografije Stevo Pašalić, komentarišući rezultate pomenute studije.

Ali, zbog nedostatka vještina koje im trebaju kako bi donijeli racionalne odluke, mladi, ipak, očekuju podršku roditelja.

– Njih 55,3 posto kaže da roditelji sudjeluju u važnim životnim odlukama, s tim da prednjače odgovori onih koji se još školuju i žive s roditeljima. Na važne životne odluke najveći uticaj imaju majke, (70,8 posto), a da je tradicionalni autoritet oca u BiH porodicama oslabljen, govori to da svega 62,4 posto njih izjavljuje da otac ima uticaj na njihove bitne životne odluke – ističe profesor Pašalić.

Mladi koji navode da najčešće odluke donose bez uticaja roditelja, češće su oni iznad 23 godine i završili su školovanje.

– Da je porodica izuzetno važan dio identiteta mladih, govori da im je u bitnim životnim odlukama, osim roditeljskog, bitno mišljenje braće, 11,4 posto, sestara, 12,8, ali i djeda, 3,1 i nane, 4,9 posto – kaže Pašalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79