Sud BiH: Advokati nemaju razloga za dalju obustavu rada, dugovanja su izmirena

Sud BiH: Advokati nemaju razloga za dalju obustavu rada, dugovanja su izmirena


Sud Bosne i Hercegovine saopćio je da su sve obaveze prema advokatima – braniocima po službenoj dužnosti izmirene, čim su sredstva iz budžeta za 2024. godinu postala dostupna.

Ova informacija dolazi nakon što su advokati Advokatskih komora Federacije BiH i Republike Srpske donijeli odluku o obustavi rada.

Prema podacima Suda BiH, u 2024. godini ukupno je isplaćeno 1.384.359,48 KM, od čega je 1.303.685,55 KM isplaćeno za troškove advokata po službenoj dužnosti, dok je 80.673,93 KM otišlo na troškove po osnovu oslobađajućih presuda.

Iz Suda su naglasili da je 460.531,71 KM plaćeno u periodu od januara do jula kroz privremena sredstva, dok je nakon usvajanja budžeta isplaćeno dodatnih 923.827,77 KM.

Sud je 7. augusta 2024. godine potvrdio da su sve pristigle obaveze izmirene, te smatraju da nema razloga za nastavak obustave rada advokata pred Sudom BiH. Također, istaknuto je da Sud BiH nema ovlasti za izmjene Odluke Vijeća ministara o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, koja se tiče povećanja advokatskih tarifa, što je bio jedan od razloga obustave rada.

Ovim saopćenjem, Sud BiH poziva Advokatske komore da preispitaju svoju odluku o obustavi rada, naglašavajući da su njihove finansijske obaveze uredno ispunjene.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija