Foto: FENA
Zenički rudari ponovo pred upravnom zgradom: Kasne im isplate, dobivaju tek majsku platu

Zenički rudari ponovo pred upravnom zgradom: Kasne im isplate, dobivaju tek majsku platu


Zenički rudari okupili su se jutros po drugi put ove sedmice ispred upravne zgrade preduzeća kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja isplate plaća.

Ovi radnici su već dva dana ranije, nakon sastanka s direktorom Mensurom Hukićem, izrazili svoje nezadovoljstvo i najavili novi protest.

Rudari zahtijevaju isplatu plaća za maj i juni, dok su već zaradili i plaću za juli koja treba biti isplaćena do 25. augusta. Predstavnici rudara naglašavaju da su radnici umorni od čekanja, ali su prinuđeni održavati rudnike u funkciji dok čekaju isplatu.

Nedžad Duraković, v. d. predsjednika Sindikata RMU Zenica, istakao je da je jučer održan sastanak u Ministarstvu rudarstva u Sarajevu, na kojem je prisustvovao i direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Sanel Buljubašić. Na sastanku je dogovoreno da će plaća za maj biti isplaćena do kraja naredne sedmice. Međutim, rudari su nezadovoljni ovim ishodom i produženim čekanjem.

Direktor Hukić trenutno pregovara s menadžmentom Rudnika Kreka iz Tuzle, koji je zainteresiran za kupovinu jedne mašine za pripremne radove. Ukoliko dođe do prodaje, novac bi mogao biti iskorišten za isplatu plaće za juni.

Zenički rudnici su zbog neprofitabilnosti predviđeni za zatvaranje, a proizvodnja u jamama “Raspotočje” i “Stara jama” već je prekinuta. Oko 200 radnika je trenutno angažirano na obaveznim inspekcijskim poslovima, dok preostalih 400 radnika čeka konačno rješenje svog statusa, primajući minimalni lični dohodak.

Planom zatvaranja Rudnika mrkog uglja Zenica predviđeno je penzionisanje do 350 radnika, dok će dio njih biti preraspoređen u druge rudnike. Prekid proizvodnje nakon više od 140 godina označava kraj jedne ere za ovaj srednjebosanski grad, koji je svoj rudnik otvorio davne 1880. godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija