Sud BiH odbio sve žalbe: Ponovo izbori u Srebrenici, Doboju i Travniku

Sud BiH odbio je svih 11 žalbi koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, te odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik.

Time su potvrđene odluke Centralne izborne komisije BiH od 21. januara. CIK će sada zakazati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o održavanju ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici, te prijevremenih u Travniku.

Osam žalbi, podsjećamo, upućeno je na odluku o poništavanju izbora u Doboju. Žalili su se SNSD, SP, SDS, DNS, Koalicija “Doboj u srcu”, PDP, Narodni pokret “Banja Luka zove”, Demos-Prva srpska demokratska stranka.

Žalbe na odluku o poništavanju izbora u Srebrenici uputili su inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” i koalicija “Zajedno za Srebrenicu”, dok je žalbu na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Travnika uputio HDZBiH.

U Srebrenici će biti raspisani ponovni izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, a u na Doboju na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79