Sud BiH odlučuje o pritvoru za uhapšenog Osmana Mehmedagića

U toku je sudsko ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se uhapšenom Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru OSA-e odredi jednomjesečni pritvor. Ročište u Sudu BiH počelo je 8.30 sati.

Državno tužilaštvo predložilo je jučer Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog  Osmicu.

Pritvor je predložen nakon što je jučer ujutro postupajući tužilac Oleg Čavka ispitao osumnjičenog Mehmedagića u prisustvu advokata.

Direktora OSA-e, podsjećamo, prekjučer su, prema naredbi Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici MUP-a KS. Kako je zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca, a pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i sakriti dokaze te da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

Mehmdagićev advokat Mulalić jutros došao u Sud BiH

 

Mehmedagić se sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u (AU) BiH, zbog čega je nedavno uhapšen i njegov prijatelj Denis Prcić, vlasnik AUBiH. Ova istraga trajala je pune dvije godine, ali je Tužilaštvo tek sada došlo do čvrstih dokaza.

Sumnja se da je, na osnovu lažne diplome, primao plaću u OSA-i i nezakonito stekao imovinsku korist veću od 100.000 KM. Krivotvorenu diplomu zatim je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i na nju stavio oznaku „tajnost“. Istragom Tužilaštva utvrđeno je da Mehmedagić nikada nije bio student ove visokoškolske ustanove.

Osmica se sumnjiči da je počinio krivično djelo pranje novca, jer je itekako sporno kojim novcem je kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je, navodno, uloženo blizu milion maraka piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79