Sud BiH potvrdio optužnicu protiv pripadnika Armije BiH Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića

bhtnn x xc df df d d dll,Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića za ratni zločin koji se dogodio u Jošanici kod Foče 1992. godine, nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

“Dobili smo obavijest Suda BiH, uvažena je žalba i potvrđena je uređena optužnica po svim tačkama za 13 optuženih”, potvrdila je za portal Radiosarajevo.ba Adisa Karačić, portparolka Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije RBiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

“Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba TO, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, 8. augusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen a troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici ARBIH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno jedanaest civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.
Ko je Ahmet Sejdić?

Ahmet Sejdić je bivši komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda. Od 10. maja Sejdić je član Naroda i pravde (NiP).

Podsjećamo, Ahmeta Sejdića Tužilaštvo BiH optužilo je i 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, a nakon procesa dugog četiri godine Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi Tužilaštva BiH.
Ko je Ferid Buljubašić?

Ferid Buljubašić je bio prvi komandant Istočnobosanske operativne grupe (IBOG), koja se formirana 1992. godine. Oktobra 1994. naredbom državnog vrha u Goražde iz Sarajeva dolazi grupa oficira na čelu sa Sulejmanom Vranjem i brigadirom Hamidom Bahtom. Bahto postaje komandant IBOG-a, koji je četvrtog februara 1995. godine transformiran u 81. diviziju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79