Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Zdravko Čvorić

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Zdravko Čvorić


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, koja ga tereti za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Čvorić se tereti da je tokom rata u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, na području općine Zvornik, kao rezervni milicioner SJB Zvornik, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica.

Prema optužnici, Čvorić je 28. jula 1992. godine, dok je obavljao dužnost čuvara u zatvoru smještenom u prostorijama Fudbalskog kluba „Divič“ u zvorničkom naselju Divič, gdje su nezakonito bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, izveo oštećenu K-1 iz prostorije pod izgovorom da treba očistiti toalet.

Naoružan puškom i uz psovke i prijetnje da će je ubiti, prisilio je na seksualni odnos, odnosno silovao je.

Sud BiH je saopćio da je potvrđena optužnica za navedena djela, što predstavlja ozbiljan korak ka pravdi za žrtve ratnih zločina.

Očekuje se da će suđenje pružiti priliku za rasvjetljavanje svih okolnosti ovog teškog zločina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija