Sud donio odluku: Nezakonit je opoziv Muamera Sofovića (NiP)

Sud donio odluku: Nezakonit je opoziv Muamera Sofovića (NiP)


Okružni sud u Istočnom Sarajevu u predmetu tužbe opozvanog predsjednika SO Višegrad Muamera Sofovića (NIP) protiv SO Višegrad, donio je presudu u korist Sofovića koji je nezakonito smijenjen 1.novembra 2022.godine.

Podsjetimo, Sofovića je smijenila skupštinska većina na nastavku prekinute sjednice lokalnog parlamenta koju je zakazalo 11 odbornika.

Međutim Sud u Istočnom Sarajevu donio je presudu u kojoj je njegova tužba uvažena, akt o njegovom opozivu poništen, a skupštini je dat rok od 30 dana da se sve nepravilnosti isprave.

Sofović je tužio SO Višegrad ukazujući da je nastavak prekinute sjednice nezakonito održan i da su sve odluke donesene na njoj suprotne odredbama Poslovnika o radu SO, Statuta općine i drugih pozitivnih zakona iz ove oblasti.

Tvrdi kako će presuda suda izazvati lančanu reakciju zbog niza nezakonitih odluka koje je lokalni parlament donio u međuvremenu.

“Prema presudi nezakonit je izbor novog predsjednika skupštine, nove komisije za izbor i imenovanje, te pored postojećih dodavanje i novih 19 tačaka dnevnog reda. Nezakonite su i pravno ništavne sve odluke donesene na narednim sjednicama lokalnog parlamenta među kojima i budžet i rebalans budžeta. Nezakonita su i imenovanja funkcionera organa uprave i direktora preduzeća i ustanova. Ušli su smo u jedan ogromni pravni problem funkcionisanja općine Višegrad, jer sada će uslijediti brojni sudski procesi zbog svega što je urađeno”, pojašnjava Sofović za Klix.ba

Aktuelna većina u SO Višegrad o novonastaloj situaciji se još uvijek nije oglasila u javnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija