Sud odlučio: Bivši direktor Kamerić vraća se na UKC Tuzla

Alen Kamerić (PDA) imenovan je za direktora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetsko-klinička bolnica Tuzla jednoglasno kao najbolji kandidat krajem 2021. godine.

Već šest mjeseci nakon toga, zbog aparata za radioterapiju u ovoj ustanovi, počeli su navodi da bi tadašnji premijer Vlade TK, esdeaovac Irfan Halilagić mogao smijeniti čitav Upravni odbor bolnice, naravno, i direktora Kamerića, što se kasnije i obistinilo jer je potom tadašnja Vlada TK-a razriješila Upravni odbor, a u obrazloženju te odluke je navedeno da nije Upravni odbor imenovan u skladu sa članom 64. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i da u njemu nema predstavnika Federacije BiH, niti je Upravni odbor imenovan od Federacije BiH kako je predviđeno članom 64. stav 4. navedenog zakona.

Ekspresno je i tadašnji premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) prihvatio prijedlog premijera Tuzlanskog kantona o imenovanju članova Upravnog odbora JZU UKC Tuzla i donio rješenje kojim se privremeno imenuje Upravno vijeće JZU UKC Tuzla na period od 3 mjeseca piše Raport.

Bivši direktor Kamerić tužio je ovu ustanovu, a danas je stigla i presuda: Kamerić se vraća na posao.

Presudom je naloženo da tuzlanska bolnica Kamerića vrati na mjesto odakle je smijenjen te “mu omogući obavljanje dužnosti do isteka mandata ili do prestanka mandata na zakonit način”.

Naloženo je i da mu se isplate sve zaostale plaće i doprinosi.

“Želio sam da dokažem da je smjena bila nezakonita i ništa više. Cilj mi je bio od prvog trenutka da dokažem da su me nezakonito smijenili dok sam bio u mandatu. To je suština. Ovo je lična satisfakcija”, kazat će za Raport Alen Kamerić i komentirati presudu:

“Ako smo zakonska država, moramo ispoštovati zakone. Ako se ne bude ispoštovalo, to je krivično djelo”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79