Sud sugerirao Tužilaštvu da sporo iznose dokaze o slučaju “Mehmed Ramić”

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv trojice optuženih za ubistvo Mehmeda Ramića, kojim je završeno iznošenje dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U narednim ročištima svoje dokaze će iznositi odbrana, nakon čega će biti donijeta presuda.

Optuženi u ovom predmetu su Amel Jašarević, Edvin Imamović i Igor Zuko. Međutim, glavni osumnjičeni Adel Kabaš navodno je pobjegao u Crnu Goru, odmah po ubistvu Ramića i dvije i po godine nakon počinjenog krivičnog djela on se i dalje nalazi u bjekstvu.

Optužnica protiv trojice optuženih podignuta je devet mjeseci nakon ubistva Ramića, tačnije u septembru 2022. godine, a Kabašu se ne može suditi dok se nalazi u bjekstvu piše Klix.

Jašarević se nalazi u pritvoru KPZ Zenica, dok se Imamović i Zuko brane sa slobode i pod mjerama zabrane su.

U sudnici Kantonalnog suda Sarajevo danas je održao ročište kojim je Tužilaštvo KS završilo iznošenje svojih dokaza, ali je na kraju današnjeg ročišta sudu najavilo izmjenu optužnice o čemu će sudsko vijeće i odbrana optuženih biti pismeno obaviješteni.

Za danas je bilo planirano i obraćanje tumača-svjedoka, no kako su njeno ime, kao i adresa stanovanja, bili pogrešno zapisani, njoj nije stigao poziv za sud te se tako i nije odazvala istom.

Sutkinja Indira Rahić je, također, imala sugestiju za tužiteljicu Jasminku Knežević riječima da je do sada iznošenje dokaznog materijala bilo parcijalno i sporo pa se i sam sudski proces odužio.

Podsjetit ćemo, suđenje za ubistvo Ramića bilo je više puta zatvarano za javnost, odgađano, a ranije su se pojavljivale i tvrdnje da je Tužilaštvo KS pregovaralo sa optuženim o priznanju krivice.

Na današnjem ročištu je tužiteljica Knežević najavila da će priložiti i videozapise, kao materijalne dokaze, a koji su nastali u noći sa 12. na 13. decembar 2021. godine – kada je Ramić ubijen – a snimci će prikazati rutu kojom su se optuženi kretali nakon počinjenog krivičnog djela.

Braniteljica prvooptuženog Jašarevića je kazala ja kod optuženih postoji određeni strah od ucjena i prijetnji. Najavila je da će se o dokazima naknadno izjasniti, kao i odbrana trećeoptuženog, dok je advokat drugooptuženog rekao da su oni pripremili samo iznošenje materijalnih dokaza.

Naredno ročište zakazano je za 26. april s početkom od 9:30 sati.

Detalji optužnice koja je potvrđena 9. septembra 2022. godine

Jašarević se tereti da je 12. decembra 2021. godine, oko 21:15 sati, na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i putničkih motornih vozila, iz motornog vozila Golf VII, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu Peugeota, kojim je u tom trenutku upravljao Ramić Mehmed.

Nakon toga je i Adel Kabaš, koji se nalazio u Golfu, kojim je upravljao Edvin Imamović, ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, kojem su tom prilikom nanijeli tjelesne povrede uslijed kojih je preminuo.

Jašarević se također tereti da je zajedno sa Adelom Kabašom u proteklom periodu pa sve do 23. decembra 2021. godine, na području Kantona Sarajevo, od njima poznatih lica i na njima poznati način neovlašteno nabavili i držali supstance koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi preradom i stavljanjem u promet opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo, kao i veću količinu vatrenog oružja.

U toj namjeri, Jašarević je sklopio Ugovor o najmu stana u Sarajevu, koji su koristili kao sigurno skladište opojnih droga, vatrenog naoružanja i eksplozivne materije, a koji predmeti su pronađeni i oduzeti pretresom stana dana 23.12.2021. godine.

Edvin Imamović se tereti da je 12.12.2021. godine, oko 21:15 sati, znajući za prethodni sukob Kabaša s Ramićem, upravljao Golfom, kada je sa mjesta suvozača Kabaš upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, nakon čega je napustio lice mjesta i odvezao Kabaša u pravcu Lukavice.

Igor Zuko se tereti da je u navedeno vrijeme izašao iz Golfa, kojim je upravljao Jašarević, te sa trotoara ulice posmatrao kako Jašarević i Kabaš ispaljuju više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, nakon čega je pomogao Kabašu da postane nedostupan organima gonjenja, na način da je motornim vozilom koje je koristio neposredno poslije izvršenog krivičnog djela marke VW model Passat istog prevezao od Lukavice prema Bileći.

Postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 20 svjedoka, 12 vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza, kao i oduzimanje predmeta koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Jašareviću, jer i dalje egzistiraju opći i posebni uslovi zbog kojih je pritvor određen i kasnijim rješenjima produžavan, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela za koje ga tereti ovo Tužilaštvo.

Optužnica protiv Kabaš Adela nije mogla biti podignuta, budući da je isti nedostupan organima krivičnog gonjenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79