Sud u Brčkom osudio je dvojicu trgovaca glasovima na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog izbornih prevara

Sud u Brčkom osudio je dvojicu trgovaca glasovima na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog izbornih prevara.

Piše:Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) –

Elvir Saletović i Sanel Pengić, trgovci glasovima iz Brčkog, nepravosnažno su osuđeni pred Osnovnim sudom u Brčko distriktu na ukupno dvije godine i četiri mjeseca zatvora zbog pripremanja izbornih prevara pred Lokalne izbore 2020. godine.

Saletović je osuđen na godinu i četiri mjeseca, a Pengić na jednu godinu zatvora.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su prije izbora, predstavljajući se kao stranački aktivisti, ugovorili sastanak tadašnjeg kandidata Naroda i pravde (NIP) Abdulaha Iljazovića sa Saletovićem i Pengićem.

Saletović je Iljazoviću rekao da će mu obezbijediti 130 glasova za 6.500 maraka i da će mu na sljedećem sastanku dostaviti spisak ljudi koji su spremni glasati. Nekoliko dana kasnije u pratnji novinara CIN-a Iljazović je predao Saletoviću 130 novčanica po 10 KM kako bi ih on dao glasačima kao avans za kupljeni glas. Ostalih 5.200 KM se od Iljazovića očekivalo nakon završenog posla.

(VIDEO) Novinari CIN-a razotkrili mrežu trgovaca glasovima

Plan je bio da svaki glasač dobije po 10 KM. Pengić je pred kandidatom NIP-a i novinarom CIN-a popisao serijske brojeve novčanica. Svaki birač je trebao uz popunjeni glasački listić mobitelom slikati i dobijenu novčanicu. Ta fotografija je trebala biti dokaz obavljenog posla, a zauzvrat su Saletović i Pengić glasačima trebali isplatiti preostali dio novca.

Novinari su obavijestili policiju i Tužilaštvo Brčko distrikta, a na dan primoredaje ostatka novaca Saletović i Pengić su uhapšeni, kada im je i određen pritvor.

U aprilu 2021. godine Tužilaštvo Brčko distrikta je podiglo optužnicu protiv Saletovića i Pengića, a u optužnici je navedeno da su oni i njihovi pomagači povrijedili slobodu odlučivanja birača i počinili krivično djelo za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Sedam dosadašnjih presuda

Do sada je Osnovni sud Brčko distrikta osudio još pet osoba zbog izbornih prevara, o čemu je CIN pisao ranije.

Osnovni sud Brčko distrikta osudio je bivšeg zastupnika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Peju Mendeša na šest mjeseci zatvora jer je uoči Lokalnih izbora 2020 pripremao prevaru pri glasanju. Osuđeni su i njegovi pomagači Jasmin Ravkić i Mato Gluhaković na četiri, odnosno dva mjeseca zatvora.

Novinari CIN-a su ranije pisali kako su ova trojica koristila lične dokumente građana kako bi prevarom glasali u njihovo ime za Mendeša.

Gluhaković i Mendeš su fotografisali dokumente i bez znanja tih osoba dostavljali ih Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH) kao obrazac za prijavu za glasanje izvan BiH.

Osnovni sud Brčko distrikta je prije toga osudio Radoslava Bogićevića i Nenada Kojića, bivše zastupnike Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Skupštini Brčko distrikta, na četveromjesečne zatvorske kazne jer su neposredno prije održavanja Općih izbora 2020 pripremali prevare pri glasanju.

Bogićević i Kojić su sa Tužilaštvom Brčko distrikta sklopili sporazum o priznanju krivice, a u presudi je navedeno da su njih dvojica uz pomoć drugih osoba nabavljali lične dokumente sugrađana, prijavivši ih za glasanje iz inostranstva s namjerom da glasaju za njih i NDP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79