Sud u Sarajevu nije odobrio slušne aparate za četvero optuženika koji skupa imaju 327 godina!

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nedavno je počelo suđenje najstarijim optuženicima u Bosni i Hercegovini

Riječ je o Dobri, Dušanki, Vojku i Ratku Đokić, kojima se sudi odvojeno u predmetu “Pravda” za nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo i sistemsku korupciju.

Đokići ukupno imaju čak 327 godina! Ne postoji trenutno u bh. pravosuđu slučaj da se sudi osobama koje imaju više od 80 godina, osim Đokića u Sarajevu. Vojko ima 85, Dušanka 84, Dobro 80, a Ratko 78 godina.

Njima je suđenje u predmetu” Pravda” razdvojeno zbog bolesti i problema s sluhom.

“Ne čujemo ništa”, upozoravali su Dobro, Dušanka, Vojko i Ratko Đokić u Kantonalnom sudu u Sarajevu, skoro dvije godine prije nego što je sudija Igor Todorović odlučio razdvojiti suđenje. Nikome ni tada nije bilo jasno kaku se rekli da razumiju optužnicu.

Jedan sudija jedno, drugi drugo – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Jedan sudija jedno, drugi drugo Foto: Arhiv

Da stvar bude gora, Đokići uopće ne znaju ni šta im se stavlja na teret, s obzirom na to da ne čuju i za praćenje sudskog procesa moraju imati slušna pomagala.

Tokom izjašnjenja o krivici još u januaru 2017. godine nisu se mogli samostalno ni izjasniti jesu li razumjeli optužnicu ni jesu li ili nisu krivi.Krivicu su u njihovo ime negirali njihovi advokati, a Đokići su samo mahali glavama.

No, nedavno su na glavnom pretresu, kako nam je potvrđeno saslušana četiri svjedoka. Ali, da stvar bude indikativna, Sud je odbio Đokićima kupiti slušne aparate, iako je vještak na saslušanju rekao da oni ništa ne razumiju i da im slušalice koje koriste ne mogu pomoći.

Odbrana je u svom izlaganju istakla da je nemoguće da sami sebi kupe aparate od 900 KM, jer imaju minimalne penzije, a osim toga, lošeg su zdravstvenog stanja, s obzirom na godine.

Međutim, to za Sud nije predstavljalo nikakvu prepreku, nego je nastavak zakazan za sredinu jula, kada će biti saslušani novi svjedoci prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79