Sudije koje su se družile s Mamićem udaljene s dužnosti

Državno sudbeno vijeće od obavljanja dužnosti je privremeno udaljilo sudije Darka Krušlina i Zvonka Vekića. Protiv njih je predsjednik Županijskog suda u Osijeku pokrenuo disciplinski postupak, zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, kojemu su sudili.

Predsjednik DSV-a Darko Milković izjavio je novinarima u pauzi sjednice da će ti suci prvo biti privremeno udaljeni na tri mjeseca, a potom ako u tom vremenu ne bude završen disciplinski postupak, do završetka postupka, što može najduže potrajati godinu.

Tko je Mamiću pomogao da zbriše u BiH? Iz Hercegovine poručuju: On u zatvor neće nikada

No, DSV pritom nije prihvatio prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka. Milković je pojasnio da se disciplinski postupak vodi prema odredbama Zakona o kaznenom postupku koji ne poznaje institut zainteresirane strane pa prijedlog Mamićeve obrane nije prihvaćen.

Iz zahtjeva koji je podnio predsjednik osječkog suda, DSV je zaključio kako u ovom trenutku proizlazi, ne prejudicirajući odluku u disciplinskom postupku, da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju s dužnosti, rekao je Milković.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sucima Vekiću i Krušlinu izrekne disiciplinska kaznu razrješenja od sudačke dužnosti, što je nečasni otpust iz sudstva.

Mamić je u oktobru Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. marta je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 hiljada eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ”reformu pravosuđa”.

Mamić zaplakao u studiju: Ne daju mi da provedem zadnje dane majčinog života u njenom naručju!

Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79