Suđenje Draganu Mektiću: Amir Hrustić dvije godine obučavao vatrogasce, a pare primile druge osobe

Amir Hrustić, stručni savjetnik za vatrogastvo u Federalnoj upravi Civilne zaštite, danas je u Sudu BiH istakao da je korištenje sredstava za gašenje šumskih požara, tzv metlarica, nepraktično po kamenjaru, te da je umjesto tih sredstava i kaciga trebalo nabaviti vatrogasne čizme. Hrustić je, kao svjedok Tužilaštva, bio saslušan u nastavku suđenja bivšem ministru bezbijednosti Draganu Mektiću,  Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji.

Piše: D. Pavlović

Amir Hrustić i Mirsad Teskeredžić su, kao pripadnici FUCZ, dvije godine su bili članovi tima za obuku u okviru IPA projekata “Prekogranična zaštita od požara otvorenog prostora između BiH i Republike Cne Gore koji je finansirala Evropska unija. Pred sam kraj projekta rukovodstvo FUCZ (tadašnji direktor Fahrudin Solak) ih je povuklo i umjesto njih poslalo Muzaferu Rastoder i Majdu Kovač. Njih dvije su bile samo jednom na obuci, te su za taj posao dobile po 2000 KM naknade. Hrustić je pojasnio da je iz korespondencije putem mejlova shvatio da je njihovo uklanjanje iz tima pravdano njihovim navodnim bolovanjem piše Crna-Hronika

 Hrustić je rekao da su on i Teskeredžić bili prisutni u vrijeme planiranja nabavke potrebne opreme za vatrogasce u prekograničnom pojasu, ali da su uklonjeni. Svjedok je rekao da je obuća za vatrogasce bila deficitarna, te je predložio da se umjesto 180 metlarica i 80 kaciga u protuvrijednosti nabave vatrogasne čizme. Sa njegovim prijedlogom su se složile opštinske vatrogasne jedinice u graničnom pojasu i svaka od njih se odrekla određenog broja kaciga i metlarica. Svjedok je pojasnio da je cijelo vrijeme sarađivao sa Idrizom Brkovićem iz Ministarstva bezbijednosti koji je trebao kontaktirati EU kako bi se iznašla sredstva za nabavku obuće za vatrogasce.

Radnicima Civilne zaštite prekipjelo: Treba depolitizovati FUCZ!

Hrustić je pojasnio da je pored obuke vatrogasaca u ovom projektu radio i redovne poslove u FUCZ, te da nije obraćao pažnju gdje su zapisnici sa sastanaka kada su dogovrali nabavke opreme i zamjenu metlarica i kaciga za obuću.

Predsjedavajući vijeća, sudija Mirsad Strika direktno je pitao svjedoka da li je uvrijeđen postupkom tadašnjeg direktora FUCZ Solaka da ih povuče sa projekta kako bi umjesto njih, naknade dobile Rastoder i Kovač, svjedok je rekao:

“Svako bi se osjećao uvrijeđenim da dvije godine radiš na projektu pa te proglase bolesnim kako bi naknadu za obuku dobile Rastoder i Kovač”, rekao je Hrustić.

Tužiteljica Vedrana Mijović je odustala od saslušanja svjedoka Mirsada Teskeredžića rekavši da je Hrustić rekao sve što je trebala da sazna.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH tereti Mektića i druge za koruptivna djela kojima je pričinjena šteta od 240. 764 KM, te da su počinili djelo “visoke korupcije”, koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su im na teret stavljena gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH.

U optužnici se navodi da je firma Teh-Projekt inžinjering iz Rijeke 28. juna 2017. obavijestila da nije u mogućnosti izvršiti ugovorene obaveze, nakon čega je Mektić, iako je ugovor bio ništavan zbog nedostavljenih bankarskih garancija, zaključio aneks kojim je rok isporuke produžen, te se saglasio za izmjenu specifikacije za veličinu vatrogasnih rukavica piše Crna-Hronika

Nastavak suđenja je 28. januara saslušanjem četiri svjedoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79