Suđenje Edinu Arslanagiću i drugima: Kako su se gradili apartmani na Bjelašnici

Provođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal.

U nastavku dokaznog postupka, tužilac Sead Kreštalica je predočio set materijalnih dokaza koji se odnose na određeni broj naredbi KSS-a, odnosno dopisa upućenih određenim bankama, kao i dokaza koji se odnose na izgradnju apartmanskog naselja “Babin do” na Bjelašnici (tč. 9. optužnice).

Radi se o naredbama/dopisima upućenim na adrese Intesa Saopaolo benke Sarajevo, Reiffeisen banke, UniCredit banke, ProCredit banke, Bor banke i Hypo Alpe-Adria banke, od koji je zatražena dostava informacija i dokumentacije u vezi s otvorenim računima i osobama ovlaštenim za raspolaganje i analitičkim karticama, a u vezi s određenim optuženicima i transakcijama koje su realizirane putem firme Brštanica.

Ugostiteljske usluge pa izgradnja apartmana

Nadalje, predočeni su ugovori koje je “Brštanica” (firma koja je Bosnalijeku pružala ugostiteljske usluge, a potom angažirana na izgradnji apartmana na Bjelašnici) zaključila s određenim brojem pravnih subjekata u sklopu izgradnje spomenutog apartmanskog naselja, uključujući i prateća dokumenta – ponude, predračune, fakture, uplatnice, privremene poslovne situacije, izvode o prometu na računima…

Između ostalih, zastupnik optužbe je predočio ugovore koje je Brštanica sklopila s FS Hydotehnics doo Sarajevo radi nadzora nad radovima na apartmanskom naselju Babin do (u skladu sa Zakonom o gradnji), te niz drugih ugovora s izvođačima/podizvođačima radova.

Prezentirani su i u sudski spis uloženi ugovori s firmom EPTA doo Sarajevo za uvođenje telefonskih instalacija, kao i s firmama: Maomex, Top Wood, Grafomerc i Sarajevo-šume doo, te SZR Stil, a na ime izvođenja određenih građevinskih radova i isporuka, odnosno usluga prijevoza.

U kontekstu predočenih dokaza, odbrana je prigovorila da određeni dokazi izlaze van okvira optužnice, te kako nisu navedeni u sklopu optužnog akta, zadržavajući pravo da se o svemu decidirano izjasni u nastavku postupka, odnosno u sklopu završnih riječi.

Tužilac Kreštalica, međutim, smatra da se ne radi o dodatnim dokazima, nego da su oni sastavni dio prezentiranih ugovora, te da se nalaze u njihovom prilogu.

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem preduzeća “Bosnalijek” u inkriminiranom periodu (2005-2012.).

Ko je dobijao specijalni popust za Bosnalijekove apartmane na Bjelašnici?

Novonastale okolnosti i izmjena optužnice

S obzirom na enorman broj materijalnih dokaza kojim Tužilaštvo u ovom predmetu raspolaže, predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Indira Jahić je zastupnika optužnice pitala koliko će vremena još biti potrebno za izvođenje dokaza optužbe, na što je on odgovorio kako će se o tome izjasniti na narednom ročištu.

Usljed termina kolektivnog godišnjeg, koji nastupa u trećoj dekadi ovog mjeseca, nastavak glavnog pretresa u “slučaju Bosnalijek” zakazan je za 30. augusta.

U međuvremenu je, a u skladu s novonastalim okolnostima u ovom predmetu, došlo do izmjene optužnice od 16. decembra 2015. godine.

Izmjena optužnice uslijedila je, budući da je jedan od optuženih – Amar Arslanagić u međuvremenu postao nedostupan bh. pravosuđu, te je postupak u odnosu na njega razdvojen 2. novembra 2017., a šestooptuženom Izetu Arslanagiću izrečena je presuda na temelju Sporazuma o priznanju krivice 12. decembra 2016. godine.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je polovinom oktobra 2016. godine i u fazi je dokaznog postupka – provođenja materijalnih dokaza Tužilaštva.

U dosadašnjem toku glavnog pretresa saslušan je veliki broj svjedoka, te su predočeni nalazi i mišljenja sudskih vještaka, angažiranih na temelju naredbi nadležnog tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79