Suđenje za zloupotrebe položaja u RS odgođeno: Zeljković i Bojić oštetili RS za 1,3 miliona KM

Foto: BIRN BiH

Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa odgođeno

Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, koje se vodi protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislava Zeljkovića, i drugih optuženih, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, Slavka Bojića.

Nakon kraće rasprave na ročištu, koje je održano danas, odbrana Slavka Bojića dostavila je Okružnom sudu u Banjaluci molbu za odgađanje ročišta, navodeći da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo. Bojić je prisustvovao ročištu, ali je naveo da je pod velikom količinom lijekova samo da bi mogao stabilizovati puls.

“Ne radi se o izmišljenoj priči. Imam stvarno veliki zdravstveni problem, ali sam danas došao ovdje zato što je neko iz Suda ili Tužilaštva čak zvao mog porodičnog ljekara da provjeri moje stanje,” izjavio je Bojić.

Medicinska dokumentacija dostavljena Sudu potvrđuje da je Bojić na bolovanju i da je upućen na bolničko liječenje zbog pretraga. On je naveo da je dobio uputnicu za bolničko liječenje prije nekoliko dana, ali je zbog nedostatka slobodnih kreveta u UKC-u Banjaluka zamoljen da sačeka.

Tužioca Sanja Tadić Stojisavljević se protivila odlaganju ročišta, navodeći da je zbog Bojićevog zdravstvenog stanja izgubljena godina dana suđenja i optužujući ga da zloupotrebljava svoja prava. “Vidjela sam optuženog tokom bolovanja da sjedi u kafiću u gradu. On je i danas ovdje i nema nijedne smetnje da prisustvuje na ročištima koja su već skraćena na tri sata zbog njegovog zdravlja,” izjavila je tužiteljica Tadić Stojisavljević.

Predsjedavajući Sudskog vijeća istaknuo je da će prema Bojiću morati zauzeti drugačiji “tretman i režim“ i naglasio da nije korektno da zahtjev za odgodu ročišta bude poslan u petak pred kraj radnog vremena. Također je podsjetio optuženog da se nije pojavio ni na prethodnom ročištu.

Nakon kraće rasprave, ročište je odgođeno, a nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.

Podsjećamo, Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol“, zajedno s Branislavom Zeljkovićem, direktorom firme “Promeding” Draganom Dubravcem, direktorom turističke agencije “Travel for fun” Sašom Markovićem i bivšim direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, čime su navodno oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79