Svaka 5. osoba u BiH ima pištolj ili pušku

Nikada nije bilo lakše kupiti oružje – dovoljno je par klikova. Kuće u BiH pune su nelegalnog oružja.

Uisto vrijeme zakon niti je dovoljno strog za prestupnike niti fleksibilan za one koji dobrovoljno žele predati oružje koje im je ostalo u nasljedstvo.

U 95 odsto krivičnih djela korišteno je nelegalno oružje. 750 hiljada komada takvog oružja nalazi se u BiH. Procjenjuje se da svaka peta osoba u svom domu ima pištolj ili pušku. Nerijetko posjedovanje oružja završi tragično.

Do sada su, osim pušaka i pištolja, pronađeni čak i kumulativni projektili za ručni raketni bacač, bestrzajni top.

– Građani nemaju povjerenja u vlast, u predstavnike bezbjednosnih institucija… obzirom da smo često svjedoci i medijskih napisa i izvještaja da se u ove institucije infiltriraju ljudi koji vole da budu sa one strane koja krši zakon, a koristi beneficije bezbjednosnih agencija – rekao je Armin Kržalić, profesor na fakultetu za kriminalistiku.

Prosječna cijena nelegalnog oružja, prema istraživanju Globalne inicijative, kreće se od 10 evra za ručnu bombu, do 400 evra za pištolj, isto toliko košta i automatska puška, a eksploziv je više od 1.500 evra.

– Većina tog oružja je sakrivena u kućama ljudi, dostupna na crnom tržištu ili u posjedu kriminalaca. Međutim, važno je napomenuti da oružje ne koriste samo kriminalne grupe unutar regiona, već se krijumčari i širom Evrope. Ono takođe završava u rukama terorista – saopšteno je iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, piše N1.

Na osnovu dosadašnjih suđenja vidljivo da ruta krijumčarenja ide iz Albanije i Crne Gore preko “divljih” prelaza u Bileći i okolici. A onda ide prema zapadnoj Evropi. Zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Austriju nedavno je Sud Bosne i Hercegovine osudio Dalibora Mačka na osam godina zatvora. Samo tokom ove godine Granična policija je uhapsila 15 osoba. S druge strane prodaja oružja intenzivna i putem interneta – naročito putem dark veba. Rješenje je, kažu eksperti, pojačana međunarodna policijska saradnja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79