Svako treće i sljedeće dijete u porodici dobivati 500 KM mjesečno do svoje sedme godine

 

U Zapadnoj Hercegovini će svako treće i sljedeće dijete u porodici dobivati potporu od 500 KM mjesečno sve do sedme godine života kako bi se olakšao život višečlanim porodicama i povećao natalitet u tom dijelu naše zemlje.

Ovu odluku je donijela Vlada Zapadnohercegovačkog kantona na čelu sa premijerom Zdenkom Ćosićem 6. juna na svojoj 131. sjednici u Širokom Brijegu utvrdivši Prijedlog Zakona o zaštiti porodica s djecom, te uputila u daljnju proceduru Skupštine tog kantona.

“Uslijed pogoršanja ekonomske situacije i povećanja troškova života koji se posebno odražava na višečlane porodice, a ujedno i činjenice da se svake godine suočavamo sa sve većim negativnim prirodnim prirastom stanovništva i smanjenim natalitetom i fertilitetom, nužno je potrebna mjera potpore porodicama s troje i više djece u Zapadnohercegovačkom kantonu”, stoji u obrazloženju Vlade ZHK.

Uvođenjem ove mjere, odnosno planiranim iznosom potpore od 500 KM za treće i svako sljedeće dijete u porodici do dobi od sedam godina, kako navode iz Vlade ZHK višečlanim porodicama je omogućeno lakše nošenje s troškovima izdržavanja porodice.

Također je roditeljima koji žele imati više od dvoje djece olakšano donošenje odluke o povećanju porodice, zbog čega se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta u Zapadnohercegovačkom kantonu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79