Sve je veći postotak smrtnosti zbog zloupotrebe droga

JU Terapijska zajednica Kampus KS-a obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Kao rezultat zloupotrebe korištenja droga, sve je veći postotak smrtnosti, posebno među mladima, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, pa i u BiH. Zloupotreba droga predstavlja jedan od vodećih socijalnih i javnozdravstvenih problema u svijetu. Ovisnost o drogama pogađa sve društvene slojeve i zajednice. Prate je mnoge društvene devijacije, poput kriminala, nasilja, beskućništva, nezaposlenosti, zatim mentalni poremećaj, kardiovaskularne i respiratorne bolesti, zatim bolesti poput HIV-a, hepatitisa i spolno prenosive bolesti, nanoseći tako ogromnu štetu, kako pojedincu koji je ovisan, porodici, društvu u cjelini piše Crna-Hronika.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 26. juni za Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Organizacija Ujedinjenih naroda je ovom rezolucijom istakla svoju odlučnost u jačanju djelovanja i saradnje u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Osnovni cilj je međunarodno društvo bez droga.
Obilježavanje ovog dana ima za cilj upozoriti svjetsku javnost na sverastući problem zloupotrebe droga, te pozvati sve aktere na svjetskoj i nacionalnoj razini za aktivno uključivanje u postizanju zajedničkog cilja. Tema ovogodišnjeg obilježavanja ovog dana jeste: Share Facts On Drugs, Save Lives– Dijelite činjenice o drogama, spasite živote. Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava i JU Terapijska zajednica Kampus KS-a.

– Osnovna djelatnost Javne ustanove Terapijske zajednice – Kampus Kantona Sarajevo je psihosocijalni tretman, rehabilitacija, resocijalizacija i socijalna integracija ovisnika o psihoaktivnim supstancama. Djelatnost Kampusa ima za cilj solidarisanje i ukazivanje na podizanje svijesti o velikim problemima i štetnim posljedicama koje zloupotreba droga donosi pojedincima, osobito mladim ljudima, odnosno cijelom društvu, te potaknuti društvo na što uspješnije aktivnosti u preveniranju, otkrivanju i sankcioniranju ovog globalnog problema.

Niko nije siguran u društvu u kojem droga preuzme kontrolu. Zato ćemo u subotu, 26. juna u Kampusu organizovati susret i druženje sa bivšim korisnicima koji su uspješno završili tretman u našoj ustanovi. Na taj način čemo pružiti podršku svima koji se bore sa ovisnošću, te poslati poruku da je oporavak od ovisnosti moguć, rekao je Šahim Kahrimanović šef Službe za stručno-terapijske poslove i naučno –istraživački rad JU Terapijska zajednica – Kampus Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79