Sve je više nesavjesnih vozača koji zauzimaju parking mjesto predviđeno za invalide. Zašto?

Sve je više nesavjesnih vozača koji zauzimaju parking mjesto predviđeno za invalide. Izmjenama Zakona koji je na snagu stupio prije mjesec dana, kazne će od sada biti rigoroznije, a očekuje se da će time i savjest građana biti na višem nivou.

Ukoliko je parking mjesto za invalide zauzeto, Adnan Sečić prilično se namuči prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Negativna iskustva sa parkiranjem sve su češća, naročito ispred trgovačkih centara i drugih institucija, a ni parkinzi za ovu populaciju nisu najprikladniji.

– Parking mjesto je označeno žutom trakom, ali nema prostor za široko otvoranje. Iako je ovaj namijenjen za invalide, on nije prikladan za osobe sa većim stepenom invaliditeta. U nekim momentima dolazi do nemogućnosti otvaranja vrata – ističe Šečić.

Savjest građana

Na osnovu junskih izmjena Zakona o sigurnosti u saobraćaju, građani koji uzurpiraju žutom bojom označena parking mjesta plaćat će znatno više od dosadašnjih 40 konvertibilnih maraka.

– U stavu 1. tačka 12 došlo je do izmjena. Parkiranje na mjestima koja su obilježena kao invalidska plaćat će se novčanom kaznom u iznosu od 200 KM. Apeliramo ljude da ne čine to, kao što smo i u prijašnjem vremenu, obzirom da se radi o osjetljivoj kategoriji. Samim tim pojačat ćemo svoje kontrole kako bi što manje takvih slučajeva bilo – ističe Aida Kadirić, pomoćnica komandira za saobraćaj.

Povećanjem kazni se očekuje i da će savjest građana biti na višem nivou. A da je napredak već ostvaren, kaže i zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je i inicirao izmjene Zakona.

Građani su mišljenja da samo “treba udarati po džepu”.

Drugačije se ne može. Ispalo je tako bezobrazno kad vidiš da ima znak za invalide, a ti staneš.Oni to ne mogu shvatiti jer nisu invalidi. Vjerovatno da su u toj situaciji,poštovali bi, mislim da nije u redu – ističu građani.

Manja kazna nego cijena parkinga

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović je inicirao izmjene zakona kojim će se povećati kazna za ovaj prekršaj.

– Kazna je u prethodnom periodu bila manja nego što bi odvojili novca za parking. Zaista bez ikakve empatije ljudi su zauzimali mjesta osoba s invaliditetom. Bilo je i slučajeva da policajcu kažu, slobodno pišite kaznu, svjesni da je poput parkinga. Pritom ne razmišljajući kakav problem prave onima kojima je to jedini način da ostvare pravo na slobodu kretanja, dođu do domova i slično – naveo je.

Foto: Ilustracija

Obaveza vozača koji imaju znak “pristupačnosti” jeste da ga postave na vidnom mjestu, u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobranskog stakla. Zloupotreba ima, kažu u udruženjima, a nerijetko ih prijavljuju i građani. Iako nema jedinstvene baze podataka o broju osoba s invaliditetom, procjenjuje se da ih u Bosni i Hercegovini ima oko 295 hiljada, navodi BHRT.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79