Sve po stranačkoj liniji: Hrelja zaposlio prijatelje, 50 „starih“ radnika ostaje bez posla!?

Nedim Hrelja, DF-ov vršilac dužnosti generalnog direktora Javne ustanove „Apoteke Sarajevo“, oko sebe okuplja povjerljivu ekipu. Iako još nije završena konkursna procedura za izbor direktora, u mandatu v. d. direktora za manje od mjesec uposlio je 21 radnika.

Slučajno ili ne, Hrelja je, dok teče izbor za vodeću poziciju u JU „Apoteke Sarajevo“, raspisao konkurs za prijem devet magistara farmacije, deset farmaceutskih tehničara i dvije čistačice, te u „rekordnom roku“ sam obavio razgovore i podijelio poslove.

Poslovi i žalbe

Zanimljivo je da nikome od onih koji su u apotekama radili na određeno vrijeme, a kojih je 50, nije produžen ugovor. Dosadašnji direktor Sait Muradić iz SBB-a u više je navrata tražio saglasnost da se oni prime na neodređeno, s obzirom na to da su svi dobili visoke ocjene i da su dobri radnici. No, na taj zahtjev iz nadležnog ministarstva nije odgovoreno.

Saglasnost za nova zapošljavanja kantonalna ministrica zdravstva Amela Sofić, također iz DF-a, dala je tek u februaru za zapošljavanje. Odobrila je da se zaposli 18 magistara farmacije i farmaceutskih tehničara te dvije čistačice, i to tačno u vrijeme kada je UO „Apoteka“ počeo s razmatranjem smjene Muradića, kojem je, inače, mandat trebao trajati do iduće godine.

No, kako na Skupštini nije prošao njegov izvještaj o radu, odmah je instaliran Hrelja. Njemu je to drugi mandat u ovoj ustanovi, gdje je bio od 2012. do 2016. godine.

Prvo radno mjesto

Nezvanično saznajemo da je šest od devet magistara farmacije zaposleno po ličnoj odluci direktora, a riječ je o njegovim prijateljima, dok su još tri farmaceuta došla po drugim vezama. Na njihov izbor uložene su i žalbe.

Zanimljivo je i da je većini onih koji su Hreljin izbor upravo posao u „Apotekama“ prvo radno mjesto.

NOVE

kadrove, rekli su nam iz „Apoteka Sarajevo“, zaposlili su u skladu s Uredbom Vlade Kantona Sarajevo, zanemarujući da je na snazi moratorij na zapošljavanje prenosi Avaz.

 

DF-ov direktor za manje od mjesec uhljebio 21 radnika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79