Sve veći broj djece zaražen: Epidemija bolesti za koju postoji vakcina..

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 70 oboljelih od velikog kašlja, među kojima je najviše djece, a većina je nepotpuno vakcinisana, rečeno je u ovom institutu.

Najviše prijavljenih je u dobi od šest do 14 i od 15 do 19 godina.

“Od ukupnog broja registrovanih, 63 je iz Banjaluke, pet iz Bijeljine i po jedno iz Zvornika i Foče”, rekla je Srni portparol Instituta za javno zdravstvo RS Milka Mrđa.

Ona je istakla da je redovna vakcinacija djece najbolja zaštita od ove bolesti.

“Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV/ i koje se daju djeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj”, pojasnila je Mrđa.

Ona je navela da bi svako lice koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru vakcinacije, trebalo da primi vakcinu protiv velikog kašlja, prema uzrastu.

“Obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu RS u 2022. godini”, navela je Mrđa.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79