Sve više građana se žali da im nestalu pare sa bankovnih računa

Uz porast online kupovine tijekom pandemije, cyber-kriminalci su također prilagodili svoje strategije. Napadi poput “card-not-present” prevare postali su uobičajeni, gdje se kartica koristi za online kupovinu bez fizičkog prisustva same kartice.

Ovi slučajevi često ostavljaju žrtve s gubitkom novca i dugotrajnim procesom povrata sredstava.

Sve više građana iz Bosne i Hercegovine se žali da im neko uzima pare sa bankovnih računa. Za samo 1 dan, prijavljene su čak 2 krađe u iznosu od 3.800 KM i to u Orašju piše Crna-Hronika.

Evo šta kaže policija.

Dana 11. 4. 2024. godine oko 09,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.D. rođen 1939. godine iz Vareša, štićenik doma za starije i nemoćne „Revira“ iz Orašja, prijavio da je nepoznata osoba ili više njih tijekom protekla dva mjeseca neovlašteno podizala sa njegove kreditne kartice oko 2.000 KM.

Dana 11. 4. 2024. godine oko 09,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.P. rođen 1977. godine iz Orašja prijavio da je nepoznata osoba ili više njih tijekom mjeseca aprila ove godine neovlašteno podizala sa kreditne kartice njegove majke M.P. rođena 1954. godine, nastanjena u Orašju, koja je štićenica doma za starije i nemoćne „Revira“ iz Orašja, oko 1.380 KM.

Po prijavi je postupio dežurni kriminalistički istražitelj koji će zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Teška krađa“ poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79