Sve više povrijeđenih pirotehnikom za novogodišnje praznike

Sve više povrijeđenih pirotehnikom za novogodišnje praznike


Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, ljekari u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika tokom posljednjih godina zbrinjavaju sve više povreda oka kod djece i odraslih, upozoravaju iz Klinike za očne bolesti UKC Srpske.

Riječ je o sredstvima koja mogu da dovedu do teških oštećenja vidnih funkcija, koja se mogu završiti čak i potpunim sljepilom i gubitkom povrijeđenog oka.

Dr Milka Mavija, načelnica ove klinike, naglašava da su neovlašteno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima, ali i povrede nastale u tuči, kao i u alkoholnom stanju, tokom ovih dana najčešći razlog za nastanak različitih povreda oka.

– Neke od ovih povreda oka su relativno lake, jer dovode do manjih opekotina i razderotina kapaka i okoline oka. Međutim, neke povrede pirotehničkim sredstvima mogu da dovedu do teških mehaničkih i hemijskih oštećenja oka sa krvarenjem i nagnječenjem dubokih očnih strultura. Mogu da dovedu i do teških probojnih rana oka sa trajnim posljedicama i zahtijevaju veoma ozbiljne oftalmološke hirurške intervencije – kaže za Srpskainfo dr Mavija.

Ističe da najteže povrede koje su u pomenutoj klinici zbrinjavali tokom ovih novogodišnjih praznika uključuju eksplozivne povrede nastale nestručnim rukovanjem vatromet-raketama i petardama.

– Nažalost, neke od tih povreda tokom novogodišnjeg slavlja i vatrometa u društvu porodice i prijatelja dovele su do potpunog razaranja svih struktura oka i nepovratnog gubitka vida. I ove godine upućujemo apel, prvenstveno roditeljima, da djeci ne dozvole upotrebu petardi, kao i ostalih pirotehničkih sredstava, jer se ne radi o igračkama, nego o potencijalno opasnim i štetnim načinima zabave, koji mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za cijeli život – upozorava dr Mavija.

Kratkotrajna radost

U Urgentnom centru UKC Srpske za novogodišnje praznike zbrinut je jedan pacijent sa lakšim povredama ruke od upotrebe pirotehničkih sredstava. U Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju nije primljen nijedan pacijent.

Kako ljekari upozoravaju, nestručno korištenje vatrometa i petardi mogu dovesti do tragičnih posljedica i njihovu upotrebu treba ostaviti profesionalcima. Kratkotrajna radost koju donose nije vrijedna rizika koji sobom nosi njihovo neovlašteno rukovanje kod najmlađih piše Srpskainfo


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija