Švedska ministrica za EU: Da li je BiH spremna za EU sa OHR-om

Švedska ministrica za Evropsku uniju, Jessika Roswall, je nakon sastanka sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem, iz Sarajeva poručila da je mjesto Bosne i Hercegovine u Evropi.

Čestitala je Bosni i Hercegovini otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, istakavši da je to pokazatelj opredjeljenosti zemlje za evropski put.

“Kroz usvajanje nekoliko evropskih zakona, iskoristili ste trenutak”, rekla je Roswall novinarima.

Cilj njenog posjeta Sarajevu bio je da se BiH ohrabri da nastavi rad na evropskom putu. Naglasila je da Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu politički i finansijski te da je među većim bilateralnim donatorima. Ipak, istakla je da tempo napretka zemlje u pristupanju EU ovisi o naporima samih građana i institucija BiH.

Na pitanje može li BiH postati članica EU sa prisustvom OHR-a i stranih vojnih snaga, Roswall nije izrijekom odgovorila. Istakla je da je BiH napravila značajan napredak u proteklih 15 mjeseci te da je na pravom putu, ali je istakla potrebu za praćenjem planova kroz Delegaciju EU. Naglasila je da su vrata EU otvorena, ne ulazeći u detalje.

Ova izjava potencijalno bi mogla izazvati značajne reperkusije u domaćoj politici, s obzirom na to da lideri kao što je Milorad Dodik insistiraju na povlačenju OHR-a i stranaca iz BiH. Uz to, postoje mišljenja da BiH ne može ući u EU sa stranim prisustvom, ali nova geopolitička situacija mijenja pravila igre.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79