Šverceri droge slučajno otkriveni: “Glave im došle” aplikacije Sky i Anom

Sudija iz Bijeljine, tvrdi Tužilaštvo, odavao je informacije kriminalcima

Sudija Osnovnog suda u Bijeljini, odjeljenje u Loparama, Jovan Savić pomagao je organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu bio Mile Rosić koji je trenutno u bjekstvu. Ovo je u Sudu BiH u petak kazala državna tužiteljica Bojana Jovović koja rukovodi istragom u predmetu IRA, a tokom kojeg je, dva dana ranije, uhapšeno 18 osoba. Za devet je zatražen pritvor, dok su ostali pušteni na slobodu.

Krijumčarenje droge

Osim Savića, u sudnici su se našli i Željko Radovanović Krečo, Igor Vilotić Giga, Samir Alagić, Mišo Rosić, Saša Kovačević, Dragan Muharemović, Anđelko Đokić i Miroslav Pajić.

Na teret im se stavljaju krivična djela organizovani kriminal, šverc droge i oružja, primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti, odavanje službene tajne i nanošenje tjelesne povrede. Osumnjičeni su, prema riječima tužiteljice, djelovali kao grupa koja je dva do tri mjeseca komunicirala putem aplikacije Anom, a prije toga Sky.

– Oni su bili sigurni u aplikaciju te nisu skrivali ništa. Dogovarali su se oko kupoprodaje droge, slali su fotografije narkotika, dogovarali se ko i gdje preuzima, ko prenosi… Na aplikaciji su se nazivali pravim imenima. Osumnjičeni su krijumčarili drogu iz Nizozemske i Njemačke u BiH, kazala je Jovović. Posebno se osvrnula na sudiju Jovića, koji je, istakla je, odavao informacije Miletu Rosiću.

– Mile Rosić se krio dok je čekao presudu za ubistvo. Kako bi saznao kakva će odluka biti, preko Nenada Savića je ponudio dar sudiji Joviću, a on im je za obećani dar davao informacije. Između sudije i posrednika Savića je bio dogovoren sastanak prije izricanja presude. On je preko Savića djelovao i u drugim parničnim postupcima, savjetovao ih je kako će postupati, dogovarao pisanje žalbi…

Mile Rosić je organizovao i premlaćivanje šefa Odsjeka za javne nabavke Opštine Bijeljina Đorđa Vujanovića, kojem su kuća i vozilo išarani, pojasnila je državna tužiteljica.

Pojašnjavajući uloge ostalih osumnjičenih, ona je istakla da je sa bjeguncem Rosićem sarađivao i Radovanović koji se tereti da je prodavao drogu u BiH.

Ovdje je riječ o dobro organizovanoj grupi, a dio nje je još uvijek neidentifikovan. Kod osumnjičenih nije nađena droga, ali je analizom aplikacije Anom utvrđeno da su se osumnjičeni profesionalno bavili prodajom droge, naglasila je ona navodeći da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da utiču na svjedoke i istragu, te da bi mogli ponoviti krivična djela.

S druge strane, advokati osumnjičenih su se usprotivili pritvoru, te su predložili eventualno određivanje mjera zabrane. Odbrane smatraju da se sve svodi na jedan dokaz, a to je analiza dešifrovanih poruka.

Ko govori istinu?

– Ovo i nije dokaz. Ovo je podatak na osnovu kojeg bi trebala krenuti istraga. Sve se svodi na iskaze onih koji su jučer pušteni, ali ko kaže da su oni govorili istinu? Istraga je prerano krenula i hapšenja su izvedena prerano, mišljenja je advokat Dejan Bogdanović. Odluka Suda će biti donesena u zakonskom roku piše oslobođenje-

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79