N1
Svi žele da daju krv i pomognu: Desetine građana čeka red u beogradskom Institutu za tranfuziju

Svi žele da daju krv i pomognu: Desetine građana čeka red u beogradskom Institutu za tranfuziju


U Institutu za transfuziju krvi Srbije i danas oko 100 građana čeka u redu da da krv poslije jučerašnje tragedije u školi na Vrčaru.

I jučer se na Institutu čekalo i 45 minuta da se da krv čim se pojavila vijest da su neophodne dodatne jedinice krvi. Ništa nije drugačije ni ovog jutra, veliki broj građana čeka u redu.

Mirjana Knežević iz Instituta kaže za RTS da je Institut i jučer raspolagao sa sasvim dovoljno rezervi krvi da su mogli odmah da pošalju sve neophodno za zbrinjavanje povrijeđenih.

Potom su počele da se pojavljuju informacije na mrežama da nedostaje negativna nulta krvna grupa koja se najviše troši u takvim situacijama kada se vrše masovne transfuzije.

U pitanju je jedina krvna grupa koja se može primeniti svima i zato je važno da je ima dovoljno rezervi i da reagujemo pravovremeno, kažu iz Instituta.

Podaci pokazuju da je 479 Beograđana jučer tokom dana u sali Instituta dalo krv, da je 689 jedinica krvi prikupljeno u danu.

Knežević navodi da je krv potrebna svakog dana i da bi bilo dobro da sugrađani davanje krvi mogu da odlože i za naredni period.

„Djeca povrijeđena, svi povrijeđeni su zbrinuti što se tiče krvi…Važno je da davanje krvi ne bude samo jučer i danas i sutra već da redovno dajemo krv“, kaže Knežević.

Osam đaka i radnik obezbjeđenja poginuli su u pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda. Učenik je u srijedu pucao na đake, nastavnicu i obezbjeđenje. U pucnjavi je ranjeno šestoro djece i jedan nastavnik.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija